Občané Sokolova poslali za loňský rok na městský úřad třiatřicet stížností a také pět petic. Počet petic má za poslední tři roky stoupající tendenci. Oproti roku 2011 je to o jednu navíc a v roce 2010 sepsali občané petici ve dvou případech. Tou asi nejzajímavější za loňský rok byla ta, kdy občané protestovali proti odbíjení zvonu kostela svatého Jakuba na Starém náměstí v Sokolově.

Některým občanům Sokolova, bydlícím v okolí Starého náměstí, vadilo a zřejmě ještě vadí noční odbíjení zvonu z nedalekého kostela svatého Jakuba. Osmnáct z nich se tehdy podepsalo pod petici, kterou doručili na sokolovskou radnici. Ta ji vzala na vědomí, ale po vyčíslení nákladů rada města rozhodla doporučit zastupitelům neprovádět žádné změny. Ti také souhlasili.

„Pokud by to bylo technicky jednoduché, já bych ruku zvedl pro to, aby v nočních hodinách kostel neodbíjel. Tak jednoduché to ovšem není, muselo by se vyměnit skoro vše a náklady jsou předběžně vyčíslené na 160 až 300 tisíc korun," řekl místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Kvůli petici se však strhla úsměvná diskuze. Někteří ze zastupitelů navrhovali, aby město přeložilo železnici jinam, protože vlaky na kolejích duní. Nebo že jim vadí poblíž domu tenisové kurty a pinkání míčků. Nad diskuzí tehdy žasnul i hejtman a zároveň sokolovský zastupitel Josef Novotný. „Pokud se tím vážně zabýváme, tak chci, aby město zařídilo, že na Staré Ovčárně, kde bydlím, nebude kokrhat kohout," prohlásil.

Občané dokonce posílali starostovi města kuriózní nápady, jak levně a účinně zvuky odbíjení ztlumit. „Myslím, že řešením by bylo navléknout na srdce zvonu prezervativ vyplněný molitanem nebo nějakou modernější látkou. Navlékat a svlékat by ho mohl třeba člověk ve veřejné službě a město by to nestálo nic," napsal jeden z občanů.

Iniciátorka petice Lenka Stowasserová je zklamaná. Zastupitelé by podle ní měli hájit zájmy občanů a ne se jim posmívat.

Další petice byly proti spojení dvou základních škol, dále proti zavedení parkovacích kotoučků. Občané též nesouhlasili s jednosměrným provozem v ulici Vítkovská anebo žádali zachování přístupové cesty do rekreační oblasti Tatrovice.

„Dnes už se petice píší skoro na vše. Myslím si, že letní hluk z předzahrádek restaurací je mnohem horší než nějaké zvonění," řekl jeden z občanů.