Sokolovská radnice si pronajala od soukromé firmy radary na měření rychlosti. V těchto dnech probíhá jejich zkušební provoz. Chybí už jen nainstalovat dopravní značky upozorňující na měření rychlosti a může začít focení řidičů, kteří překračují padesátikilometrovou rychlost. Prozatím jsou radary ve dvou sokolovských ulicích.

„Nechceme na radarech vydělat, ale chceme zvýšit bezpečnost na místech, kde řidiči rychlost nerespektují," řekl místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. V současné době Sokolov omezuje rychle jedoucí řidiče ve městě retardéry a informativním radarem, který jen ukazuje aktuální rychlost vozu. „Ti, kteří rychlost překračují, si ale jen podle radaru kontrolují rychlost na tachometru. Retardéry sice slušné řidiče zpomalí, ale část jich stejně projede přes retardéry plnou rychlostí. Lidi v okolí pak ale obtěžuje hluk z retardérů," popsal Sedláček. Ty ničí i autobusy městské hromadné dopravy, které přes ně musejí několikrát denně jezdit.

V ulici Závodu míru si radary přáli i občané v anketě, kterou uspořádalo město. To spolu se strážníky vytipovalo lokality, kde by podle nich měly být radary umístěné. Dalším místem je ulice Sokolovská, kde mnoho řidičů z táhlého kopce šlápne na plyn. Silnice vede k další základní škole v ulici B. Němcové. A zde řidiče zpomaluje opět retardér.
Najdou se však i lokality, kde se strážníci neshodli se státní policií. Městská policie prosazovala, aby radar sledoval frekventovanou Rokycanovu ulici u 2. základní školy.

„Je tam velký pohyb dětí," říká velitel strážníků Petr Kubis. Stejně dopadl i návrh měřit v ulici K. H. Borovského od bývalé vojenské správy směrem ke křižovatce u hlavní pošty. Tyto úseky nebyly podle Policie ČR za poslední tři roky vyhodnoceny jako místa častých dopravních nehod.

Řidičům se může prodražit i jízda na červenou. Hned tři křižovatky budou osazené technikou, která bude snímat a fotit podobné piráty. Zde už se ale řidiči značek s upozorněním nedočkají. Původně v těchto křižovatkách chtěla městská policie měřit i rychlost. Některé řidiče totiž blížící se červená donutí šlápnout na plyn a křižovatkou takzvaně prolétnout na poslední chvíli. Tento návrh však neprošel.

Oslovení řidiči překvapivě nápad vítají. „Jestliže díky radarům zmizí příšerné zpomalovací retardéry, jsem pro. Jezdit přes ně každý den je opravdu příšerné pro řidiče i jejich auta," říká jeden z řidičů Martin Vaněk. Podle něj vyvýšené retardéry trestají všechny řidiče, i ty slušné.

Vedení Sokolova dále tvrdí, že má mnoho telefonátů od okolních obcí. Ptají se prý na možnost zapůjčení zmíněných radarů. Dolní Rychnov, Lomnice, Svatava, Březová, to jsou obce, které mají s Městskou policií v Sokolově uzavřenou smlouvu o spolupráci a měření rychlosti by ve svém katastru uvítaly.

Sokolov si od firmy Bezpečná ulice pronajímá na čtyři roky až dvacítku radarů. Většina zisku z výběru pokut (850 korun z každé tisícikoruny) jde soukromé firmě, zbytek městu. Město zaplatí za pronájem 200 tisíc korun ročně. A i kdyby nevybralo na pokutách ani korunu, tak to podle nich za prevenci stojí.
To je ale podle firmy Bezpečná ulice, která radary provozuje, velmi nepravděpodobné. Najde se prý mnoho řidičů, které nezastaví ani radar. Nehrozí prý ani protekce při vybírání pokut.

„Systém má nastavenou pevnou číselnou řadu. Pokud například zmizí jedna fotka, je to lehce dohledatelné. Každý, kdo má do systému přístup, se tam musí přihlásit pod svým jménem a heslem. Je tedy jen otázkou kontroly zjistit, kdo, kdy a jaké v systému prováděl zásahy," řekl Vladimír Machatka z firmy, která radary provozuje.