Podle legend byla v Karlových Varech v sobotu 7. května zahájena už 665 lázeňská sezóna. Zaznělo to z úst karlovarské primátorky Andrey Pfeffer Ferklové při tradičním žehnání pramenů, které je považováno za oficiální zahájení sezóny. Světově známé lázeňské město se bez této slávy muselo kvůli koronavirové pandemie obejít poslední dva roky, poslední zahájení se tak konalo v roce 2019. Na prostranství Mlýnské kolonády i letos čekaly davy lidí na příchod procesí významných osob, v jejichž čele nemohl za zvuku Svatovítské fanfáry chybět emeritní plzeňský biskup František Radkovský. Právě on pramenům požehnal.

"Jsem ráda, že vás mohu po dvou covidových letech opět tady pozdravit. Podle legend je to už 665. sezóna. Ty dva poslední roky byly ovšem nejpodivnější, nikdy nebyly lázeňské ulice tak prázdné. Ale zvládli jsme to," prohlásila primátorka a pokračovala: "Letošní zahájení je ale hned z několika důvodů výjimečné. Poprvé zahajujeme sezónu jako město, které je na seznamu UNESCO. Po šesti letech nám opět tryská Vřídlo, náš nejznámější pramen. Letos vzdáme hold Karlu IV. odhalením jeho sochy. A navíc jsme poprvé zpřístupnili Zámeckou věž, kde Karel IV. dokonce pobýval."

Kamila Zikmundová a její pacientka Renata.
Sestrou roku je Kamila Zikmundová z ostrovské nemocnice

Podle ní je sice žehnání pramenů symbolický akt, který má ovšem obrovský význam. "Byla bych ráda, aby prameny v našem městě i letos sloužily lidem a přinášely radost těm, kteří je navštíví. Společně vzhlížíme k nové sezóně s nadějí ale i obavami, protože víme, že za hranicemi je válka. Věřme ale, že vše zlé jednou skončí," pronesla Pfeffer Ferklová.

Emeritní biskup Radkovský následně pak veřejně pronesl i prosbu, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila. V souvislosti se žehnáním léčebným pramenům dokonce zdůraznil, že voda je v současné době velmi vzácná. "Přeji tímto nejen krásný den, ale i krásnou sezónu. Voda je velmi důležitá, to všichni víme. V posledních letech je jí ale velmi málo, i letos nebylo srážek tolik, a měli bychom si jí proto vážit," upozornil Radkovský.