Důvodem je zvýšení počtu nehod a jejich tragických konců. Proto se během týdne nelekněte zvýšeného počtu policistů, a to nejen u silnic.

Za pravdu dávají policejnímu prezidentovi i statistiky, podle kterých počet nehod oproti loňsku na území Karlovarského kraje vzrostl v období od června do července o téměř padesát.
„Vloni v uvedeném období jsme řešili 276 nehod, které si vyžádaly dva životy, třináct těžkých zranění a 130 lehkých," komentovala krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová s tím, že za stejné období jsou letošní čísla ve statistikách daleko tragičtější.

„Za tyto dva měsíce jsme evidovali už 323 autohavárií, z nichž si pět vyžádalo lidský život. Devatenáct dalších lidí bylo těžce zraněno a 157 lehce," potvrdila smutná čísla policejní mluvčí.

Podobně tragická čísla obsahují i statistiky celé republiky. „I proto vyhlásil policejní prezident Tomáš Tuhý na období 11. až 17. srpna celorepublikovou dopravně bezpečnostní akci," dodala mluvčí Týřová.
Policistům se při kontrolách nevyhnou ani další účastníci provozu, jako jsou chodci, cyklisté a řidiči motocyklů. A to z důvodů, že u těchto účastníků je od začátku prázdnin zaznamenán zvýšený podíl na tragických dopravních nehodách.

„Samozřejmě nezapomeneme ani na motoristy a jejich časté hříchy. Mezi ty patří hlavně vysoká rychlost, nepoužívání bezpečnostních pásů, telefonování za jízdy či požití a jízda pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek," varovala policejní mluvčí.