Důvod? V současné době dochází k mírnému poklesu počtu policistů. Pro porovnání, k 1. lednu letošního roku jich bylo 1267. K 1. květnu se jejich stav snížil na 1253 policistů. V loňském roce (k 1. lednu) bylo ve služebním poměru 1278 policistů.

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje disponuje volnými služebními místy na základních útvarech v kraji. Zájemcům o policejní uniformu je garantováno hmotné zajištění, kariérní postup včetně širokého uplatnění dosaženého vzdělání a po dlouholeté kvalitní službě odchodné a výslužné.


Naprostá většina (85,7 %) panelistů Deníku z Karlovarského kraje míní, že policejní reforma efektivnějšímu stíhání zločinců nepomohla. Odpovídalo 21 lidí.

A jakými novinkami se může policie v kraji pochlubit? „Modernizujeme budovu cizinecké policie a rozšiřujeme její kapacitu. Plánujeme stěhování policistů z obvodního oddělení Aš do novější a větší budovy v Aši. V budovách územního odboru Cheb a obvodních oddělení Chodov a Ostrov – v těchto budovách budeme v letošním roce provádět stavební úpravy pro zpřístupnění osobám se sníženou schopností pohybu a orientace," uvedla mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová.

Investuje se průběžně do výměny vozového parku, koupeny byly dva nové schengenbusy pro cizineckou policii a nové motocykly. Dále do výstroje a výzbroje policistů, zejména do neprůstřelných vest, balistických štítů, helem. „Pořizujeme technické prostředky pro službu, například moderní zastavovací pásy či dopravní značení," dodala Böhmová.

Odpovědi vybraných regionálních panelistů, které Deník pro vyhodnocení oslovil

OTÁZKA: Pomohla policejní reforma k efektivnějšímu stíhání zločinců?

Tomáš Wizovský, 42 let, kastelán na hradě a zámku Bečov nad Teplou
Ne. Naopak časté reformy, reorganizace a s ní spojená destabilizace podle mě zločinu spíš situaci zjednodušují než naopak.

Vladimíra Štrynclová, 62 let, ředitelka Stř. log. školy v Dalovicích
Ne. Provedené reformní kroky byly účelové, možná dojde i ke snížení efektivity stíhání zločinců.

Štěpánka Bergerová, 51 let, galeristka z Karlových Varů
Ne. Ve sporu o policejní reformu šlo spíše o politiku než o věcnou stránku.

Karel Tichota, 42 let, fotbalový trenér, Karlovy Vary
Ne, tohle je jen politická záležitost.

Jan Kopál, 42 let, úředník, Ostrov
Nevím, myslím, že na rozumné zhodnocení je ještě brzy, tyhle věci se ukážou spíš v řádu více let. Ale měla by k tomu vést, jinak by ji nebylo potřeba dělat.

Jaroslav Dolina, 44 let, manažer turistického centra, Nová Role
Běžných asi ano, ale těch politických ne.

Jan Prudík, 69 let, kronikář města Karlovy Vary
Ne. Naopak, dodnes jsem přesvědčen o tom, že policejní reforma byla účelová a měla cíl zastavit některé politicky podbarvené kauzy.

Jan Havelka, 32 let, hudebník, Karl. Vary
Ne. Aspoň v médiích jsem žádné zlepšení práce nezpozoroval.

Ilona Lazúrová, 53 let, perníkářka z Chebu
Ne. K ničemu to není, když jsou schopni prošetřovat policistu po zásahu dřív než zločince.

Fabien Řezáč, 23 let, organizátor akce pAšáci
Ne, nepociťuji rozdíl. Pokud chci kvalitní služby, jsem s to za ně zaplatit. Do čeho se diskutované finance investují, je zásadnější.

Petr Hruška, 52 let, farář z Chebu
Je ještě brzy soudit. V každém případě se díky nervozitě, která kolem policejní reformy panovala, ukázalo, že naše policie má dlouhou cestu k očištění se od 'dlouhých prstů' našich politicko-mafiánských bossů.

Rudolf Kovařík, 51 let, truhlář, prov. Klimatologické stanice v Šindelové
Ne. Jednalo se o formu sdružení určitých útvarů speciálních oddělení, nikoliv o systém, jak řešit jednotlivé problematiky přestupků nebo nově vznikající přestupky.