Blýská se na lepší časy, ale stále to není ono. Přibližně takto zhodnotila dvojice sokolovských vodních záchranářů Ladislav Varadínek a Vladimír Tomášek stav současné české legislativy vůči Vodní záchranné službě Českého červeného kříže (dále jen VZS ČČK). Stalo se tak při sobotním republikovém mistrovství ČR na volné vodě. Jeho 40. ročník hostilo sokolovské koupaliště Michal a přijelo deset týmů z celé ČR.

Jaký je rozdíl mezi soutěží na volné vodě a v bazénu?
VT: Na volné vodě pomáhají dopomůcky, které nelze v bazénu použít. Je to například surfový plovák či loďka. Další rozdíl je v tom, že mládež závodí pouze v bazénu, na volnou plochu chodí starší záchranáři.
LV: Zde je minimální věková hranice v den závodu 16 let. Zatímco v sokolovském bazénu nedávno závodili i školáci z první třídy. Na volné vodě je také mnohem těžší orientace v terénu. Plavčík může samostatně sloužit na plovárnách od 18 let.
Jak to vypadá s podporou vodních záchranářů v zákoně?
VT: Legislativa, která by podporovala či uzákonila naši činnost, je pro nás stále dost špatná a slabá. I když náznaky zlepšení tu jsou. Horská služba je na tom lépe. Například počet zlomenin se prezentuje, zatímco počet zachráněných méně. Výjimky tvoří zásahy zajímavé pro média, jako ten kdy jsme pomáhali se záchranou mladíka zasaženého bleskem tady na Michalu.
LV: Něco málo se pro nás zlepšilo spolu se zákonem o loteriích a příjmech z nich. Také zdražení či změna nastavení pojistného by neměly jít například pouze hasičům, ale i na Horskou službu či VZS ČČK. Tak uvidíme, kolik se na nás dostane.
Můžu přijít takzvaně z ulice na brigádu a udělat si před sezonou kurz plavčíka?
LV: Ano, děláme je pravidelně, ale účast je slabší. Je to z několika důvodů. Aby plavčík záchranář mohl pracovat v areálu koupaliště Michal, musí absolvovat kurz plavčíků s mezinárodně uznávanou kvalifikací ZIII v celkovém počtu 76 hodin. Nároky na úspěšné absolvování kurzu jsou poměrně vysoké a to u nových zájemců může být problém. Ale kurz trvá tři měsíce, takže je stále možnost se zlepšovat. Za druhé je to brigáda s velkou zodpovědností, závislá na počasí. Zájemci jsou připravení na telefonu. Zatímco na brigádě ve skladu fabriky mají jistotu výdělku.