Konec starého a příchod nového roku si totiž někteří lidé dokáží pěkně ´zpříjemnit´ požárem bytu či balkonu nebo vážným zraněním. Hasiči a zdravotníci proto varovně zvedají prst: „Se zábavní pyrotechnikou opatrně!"

Předtím než se lidé rozhodnou odpálit si nějakou tu rachejtličku nebo na nebi vykreslit nádherný ohňostroj, měli by dodržet několik velice důležitých zásad. V první řadě by měli ti, kteří touží po tom, strávit Nový rok v klidu domova a ne v nemocnici, nakupovat zásadně v kamenných obchodech. Nákupy zábavní pyrotechniky na tržnicích nejsou tím nejlepším nápadem. Vietnamští obchodníci jich sice nabízejí mnoho a nepotřebujete ani občanku, ovšem taková pyrotechnika může způsobit nejen škody na majetku, ale také fatální následky na zdraví. „Lidé by měli nakupovat jen tu pyrotechniku, která je opatřena návodem výrobce v českém jazyce," uvedl tiskový mluvčí hasičů Martin Kasal. Stejně důležité jako nákup je i skladování petard. „Není vhodné nechávat pyrotechniku v blízkosti kamen či zapálených svíček. Stejně tak pozor na navlhnutí," varoval mluvčí.

K odpalování petard by se neměly stavět děti a ani lidé pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek nejsou zrovna těmi, komu by pyrotechnika patřila do rukou. „Lidé by si měli uvědomit, kde mohou bezpečně tyto pyrotechnické hračky použít. V žádném případě to nesmí být například uzavřené prostory nebo místa v blízkosti vysoce hořlavých materiálů," poznamenal Martin Kasal s tím, že stejně tak nemohou pyrotechniku odpalovat v blízkosti dalších osob.

Záchranáři také důrazně varují před odpalováním rachejtlí, které už jednou selhaly. A co na hasiče a zdravotníky působí jako červený hadr na býka? Podomácku vyrobené petardy. Na ty by měli všichni ihned zapomenout. Každý rok se ale vždy bohužel najde někdo, kdo si řekne, že podle návodu na internetu vytvoří svou jedinečnou bouchačku. A téměř vždy to dopadne špatně. „Zkusil jsem to jen jednou," podělil se o zážitek čtyřicetiletý muž z Mariánskolázeňska. „Říkal jsem si, že na tom nic není. Dopadlo to špatně. Nemám tři prsty."

Hasiči a zdravotníci přes všechna varování každý rok vyjíždějí k desítkám případů, kdy požár nebo zranění způsobila právě zábavní pyrotechnika. Na oslavy silvestra zřejmě nezapomene chlapec z Bochova, kterému výbuch způsobil devastující zranění posledních článků dvou prstů. Ani ty loňské oslavy nepatřily mezi nejklidnější. Záchranáři vyjížděli k osmnáctiletému muži ze Sokolovska, který utrpěl poranění oka. V Horním Slavkově zase zábavní pyrotechnika vybuchla v ruce tehdy šestačtyřicetiletému muži, kterému amputovala první a druhý prst ruky.