Nikdy předtím přitom na sluneční paprsky alergická nebyla. Podobných případů bohužel nejen v Karlovarském kraji přibývá. A to kvůli tomu, že je oslabená ozonová vrstva a slunce tu pálí tak jako v Itálii.

„Potom, co mi lékař sdělil, že mám alergii na slunce, jsem na něj zůstala koukat jako na nová vrata. Nikdy za tolik let se mi na slunci nic nestalo. Hned v ordinaci mi alergolog píchl injekci a dal mi tablety, které musím každý den brát,“ sdělila pacientka.

Bohužel podobných případů, kdy lidé na sobě pozorují negativní účinky slunečního záření, je více. Může za to nejen zeslabená ozonová vrstva, ale i vysoký UV Index. Ten vyjadřuje, kolik nebezpečného UV záření k nám přes atmosféru pronikne. „Slunce má v těchto dnech nejen v Karlovarském kraji sílu jako v severní Itálii,“ konstatoval pozorovatel počasí z meteorologické stanice v Šindelové Rudolf Kovařík.

Lidé v letošním roce pociťují, že je slunce více pálí, proto, že se počasí vyvíjí trochu jinak než v předchozích letech.

„Ozonová vrstva nad Českou republikou je snížená už dlouhodobě od jara letošního roku. Ozonu je v atmosféře zhruba o 5 až 21 procent méně, než je dlouhodobý průměr. Právě ozon je plynná vrstva v atmosféře, která snižuje dopad nebezpečných ultrafialových paprsků ze slunce. Pokud je snížená dlouhodobě, vede to samozřejmě k problémům,“ vysvětlil Rudolf Kovařík.

Nejen nad Karlovarským krajem došlo k tomu, že počasí ovlivňují tři rizikové faktory, které zhoubný účinek slunce prohlubují.

„Jednak máme málo ozonu, jak jsem uvedl dříve, pak máme vysoký UV Index, který je na vyšších hodnotách, než jsme zvyklí, a v neposlední řadě si musíme uvědomit, že tu máme v letošním roce nejvíce slunečných dní za posledních deset let. To všechno jsou faktory, které v kombinaci znamenají vysoké riziko spálení kůže, popřípadě vznik alergie na slunce anebo i úžehu,“ informoval Rudolf Kovařík.

UV Index nad Karlovarským krajem přesáhl v těchto dnech už sedmý stupeň a přiblížil se ke stupni osmému. To znamená, že slunce ohřívá dlouhodobě lidské tělo daleko rychleji, než na co je zvyklé.

„To má za následek to, že lidé mnohem častěji trpí popálenou kůží, častěji dostávají úžehy, které vznikají, když je hlava dlouhodobě vystavena slunečnímu svitu bez potřebné pokrývky hlavy. Lidem se pak udělá špatně, mohou dostat horečku, popřípadě někdy i zvrací,“ upozornil pozorovatel počasí. A jak se paprskům bránit? „Je to jednoduché, dostatečně pít, při pobytu venku používat ochranný krém s vysokým faktorem a nezapomenout na kvalitní sluneční brýle. Pokud je to možné, doporučil bych se v parných dnech slunci vystavovat minimálně,“ dodal Kovařík.

Ilustrační foto
Klášter připravil večerní prohlídky