Kvůli tomu není možná dohoda s jediným věřitelem, a tak se ke slovu dostal exekutor. Pozemky o rozloze 200 tisíc metrů čtverečních, dvě vodní plochy a osm vrtů jdou do dražby v polovině dubna. Aleš Dittert rezignoval pár dní před jednáním zastupitelstva, na kterém se mělo hovořit o dohodě s jediným věřitelem, firmou Real Aspekt, které obec dluží skoro padesát milionů korun. Podle starostky Michaly Málkové by pro Prameny byla výhodnější úmluva, na jejímž základě by věřitel po dobu 59 let umožnil Pramenům dluh bezúročně splácet. Současně by ale obec společnosti prodala pozemky a vrty za odhadní cenu, kterou stanovil soudní znalec. Tato částka činí více než deset milionů korun.

Možnou dohodu ale zmařilo odstoupení opozičního zastupitele a všech náhradníků. „Faktem je, že přímý odkup tohoto majetku věřitelem, který jsem s kolegy předložila, by znamenal splácet firmě ročně 800 tisíc korun bezúročně,“ uvedla starostka Pramenů Michala Málková. „To ale přišlo opozici hodně. Nyní obec o majetek stejně přijde. Bude na nás uvalena nová exekuce ve výši 5,5 milionu korun s ročním úročením 1,3 milionu korun.“

Během německo - českých dnů přátelství se budou v centru německého města Hof konat nejrůznější akce.
Lidem se otevře botanická zahrada

Bývalému opozičnímu zastupiteli se nelíbila ani dohoda s věřitelem a nelíbí se mu ani částka, za kterou se budou pozemky dražit. „Je s podivem, že naše přírodní bohatství je u nás prodáváno za tak nesmírně nízkou cenu,“ uvedl Aleš Dittert. „Tragické je, že dražební cena vychází z nízkého posudku, proti němuž paní starostka nepodala odvolání. Je velmi pravděpodobné, že odhadkyně nedostala hydrogeologický průzkum přírodních minerálních vod z roku 1996,“ řekl Aleš Dittert. Navíc podle něj o dražbě občané Pramenů vůbec nevědí. „Tento posudek ani dražební vyhláška opět nejsou vyvěšeny na úřední desce obce,“ řekl.

S tvrzeními bývalého zastupitele ale starostka nesouhlasí. „Termín dražby byl zveřejněn na webu obce i na úřední desce a je tam doposud. Navíc bývalý zastupitel měl možnost se k usnesení o ceně vyjádřit na pracovní schůzce, která se konala v únoru, ale odmítl se jí zúčastnit. Aleš Dittert naznačuje, že vlastní jiný posudek na vrty v Pramenech, ten ale nikdy zastupitelstvu nepředložil. Nutno také dodat, že voda je nerostné bohatství, které nepatří obci, ale státu,“ uvedla Michala Málková.

O tom, jak bude situace v obci vypadat dál, zřejmě rozhodnou až podzimní řádné komunální volby. Starostka doufá, že nové zastupitelstvo se s věřitelem dohodne a Prameny se konečně dočkají odblokování obecního účtu.

Ilustrační foto.
Málo řemeslníků? Pomoci mohou nové školní dílny