Najedou stovky kilometrů po celé České republice, a to s jediným cílem. Informovat o nebezpečí drog. Řeč je o skupině deseti lidí z projektu Řekni ne drogám, řekni ano životu. Ti se během jízdy po po celkem 40 městech zastavili rovněž v Karlovarském kraji. Zde pak veřejnost informovali o tom, jak závislost na drogách poznat a především jak jí předcházet. I v Karlovarském kraji je totiž řada školáků už na základních školách měli zkušenost například s marihuanou. Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Tato aktivita chce upozornit na dlouhodobě zanedbané vzdělávání na poli drogové prevence a zároveň volá po zvýšení drogové gramotnosti.

„Za 16 let intenzivní protidrogové kampaně jsme vyškolili přes sto tisíc dětí. Na tomto vzorku jsme si důkladně ověřili, jak drtivý dopad má na děti například propagace léčivých účinků konopí. Naprostá většina školáků si kvůli tomu bohužel stále myslí, že kouření marihuany je v pořádku, protože je vlastně léčí,“ sdělil ředitel Cyklo-běhu Lukáš Bechyně.

Ilustrační foto.
Chtěl si na zahrádce zasadit stromky, našel dělostřelecký granát

„Naše zkušenosti na poli protidrogového vzdělávání nám potvrzují, že prevence a vzdělávání o drogách se ukazují jako jediná šance, jak snížit jejich zneužívání,“ podotkl Lukáš Bechyně.

Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 40 měst Čech a Moravy. Celkem čítá 1200 kilometrů. Tým 8 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 120 kilometrů. V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 40 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí. Zároveň členové akce dělají zdarma přednášky o drogách na školách.

Vyhaslá sopka Komorní hůrka u Chebu.
Lidem hrozí pokuty. U vyhaslé sopky trhají chráněné rostliny