Jenomže právě doprava je Achillovou patou karlovarské pohostinnosti. Parkovacích míst je málo a množí řidiči tak nerespektují nic. Ani značky, natož ani vyhrazená místa pro parkování místních.

„Jenom za tři dny po zahájení filmového festivalu, tedy od pátku do neděle, evidujeme až 150 přestupků,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel městských strážníků. A lze očekávat, že toto číslo zdaleka není konečné.

Městská policie se podle Vlasáka prioritně věnuje oznámením a stížnostem obyvatelů města.

„To ihned vyjíždíme a dopravní přestupky řešíme na místě. Tolerantní jsme, ale vše má své meze,“ dodal velitel Vlasák.

Problém je i s parkováním v Bezručově ulici pod nemocnicí, kde letos řidiči parkovat nesmějí. Přestože dopravní značky, které zde stání vozů povolovaly, nechal karlovarský magistrát odstranit, řidiči to nerespektují a auta zde odstavují. Také včera zde stála celá šňůra vozidel.

„Řešíme to výzvami i odtahy,“ vysvětlil velitel Vlasák. Podle něj a primátora Petra Kulhánka jde o určitou setrvačnost řidičů.

„Lidé si zde prostě zvykli parkovat při minulých filmových festivalových ročnících a zákaz teď jednoduše ignorují,“ konstatoval primátor Kulhánek.

Podle něho dobře zafungovalo parkoviště u Dolního nádraží, které městu od návalu aut velmi odlehčilo. To potvrdil i velitel strážníků. Ovšem kdo bude riskovat a do lázeňského území vjede bez povolení, dopouští se přestupku a postihu. „Městská policie toto území pravidelně objíždí a kontroluje, strážníky zde vidíme každý den,“ chválí práci strážníků paní Jana, která bydlí ve Škroupově ulici. Podle primátora Kulhánka je letošní festival klidnější a lidé ukázněnější. „Žádné negativní ohlasy nemám, naopak. Reakce místních obyvatel na festival jsou velmi pozitivní,“ doplnil primátor Kulhánek.

S obnovou zaniklého hřbitova ve Svatoboru mohou pomoci dobrovolníci.
Dobrovolníci mohou pomoci s obnovu zaniklého hřbitova