Zavařovat ovoce začala zpočátku jen pro své děti. Do sklenic zpracovávala hlavně jahody, třešně, maliny, nebo také rybíz. Zkrátka obvyklou produkci letního ovoce. Postupem času začala experimentovat a vymýšlet různé netradiční variace. Nyní se ničeho nebojí. „Pustila jsem se do trochu odvážnějších kombinací. Když se snědly i ty, každý rok jsem přidávala další,“ říká. Pokouší se o zavařeniny a také džusy ze všeho možného. Podle jejích slov tvoří produkty z většiny, co jí vyroste a uzraje na vlastní zahrádce.

Zdroj: Deník

„Ráda kombinuji více druhů ovoce, nebo také přidávám oříšky a rozličné koření,“ doplňuje. Mezi neobvyklé kombinace marmelád, které zahradnice vyrábí, patří například meruňkovo banánová. Kombinuje i rebarboru s vlašskými ořechy, hrušky s karamelem. Jahody, maliny a borůvky, rybíz se skořicí, hrušky s kokosem, třešně s jahodami, nebo dýně s badyánem. Kombinuje též banány s aronií, také aronii s likérem. Vyrábí pečené čaje, nebo švestky s griotkou. Kromě marmelád také tvoří domácí šťávy. ‚Džusy dělám třeba z angreštu a borůvek, broskve a dýně, rybízu a jahod, pomerančů a banánů,“ popisuje nepřebernou spoustu kombinací. Podle ní by se lidé neměli bát experimentovat. „Také by se nemělo šetřit s kořením a bylinkami,“ sdělila.

Další uzavírka na Tachovsku: ve Studánce staví kruhový objezd
Další uzavírka na Tachovsku: ve Studánce staví kruhový objezd

Deníku Líza Honomichlová poskytla recept na švestky s griotkou. „Potřebovat budeme přibližně dva kilogramy švestek. Rozdělíme je na dvě části. Jednu polovinu nakrájíme na kostičky a druhou rozmixujeme. Vše vložíme do hrnce, přisypeme asi 300 gramů cukru, zamícháme a přivedeme k varu. Velmi pomalu vaříme 20 až 30 minut, záleží na zralosti švestek. Musíme vše celou dobu stále míchat. Poté vypneme plotýnku, podle chuti nalijeme griotku a plníme do skleniček. Otočíme je dnem vzhůru a necháme vychladnout,“ popsala postup výroby oblíbené pochoutky.

„Tyto švestky s griotkou se pak hodí nejen k promazání korpusu dortu, ale i k přípravě dezertů do skleniček. Ty připravuji tak, že do sklenky dám vrstvu rozmíchaného tvarohu, bílého jogurtu a cukru, poté vrstvu švestek, to vše ještě zopakuji. Dezert můžeme ozdobit snítkou máty, nebo čokoládovou trubičkou,“ doplnila Honomichlová.

Nezahálí ani po skončení léta. „Když přijde podzim, přeměním celou kuchyni v sušárnu jablíček a hrušek. Zásoby se ale neplní tak rychle, neboť první polovinu uložím, a druhou poté sním,“ dodává s úsměvem.

Kromě vyrábění marmelád a džusů se obyvatelka Černošína věnuje třeba také výrobě tzv. hmyzích domečků, restaurování starého nábytku, háčkování