Není komu prodávat, nejsou tržby a dluhy rostou. Tato jednoduchá rovnice přiměla už pět pronájemců z tržních krámků v centru karlovarské lázeňské zóny zavřít. Nabízejí totiž sortiment pro movité turisty, například zlato, šperky a dražší suvenýry. Pokles klientely tyto prodejce proto citelně zasáhl.

Komplex 17 tržních krámků vznikl jako provizorium na konci 19. století. Obchůdky patří městu, které je pronajímá, a podle náměstka Petra Bursíka (ODS) to bylo pro městskou pokladnu „zlaté vejce“.

Nájemné je tam jedno z nejvyšších ve městě, začíná na 25 000 korun za čtvereční metr za rok. Některé miniaturní dřevěné obchůdky, jejichž autentičnost hosty a návštěvníky Karlových Varů uchvacuje, jsou na hraně životnosti a Karlovým Varům se nedaří dohodnout na jejich rekonstrukci.

Několik tisíc barevných kostiček je k vidění v ašském kulturním centru LaRitma. Vystavuje je tam ašský stavitel a sběratel Ondřej Balšán. Výstavu tvoří modely z legendární stavebnice Lego.
PODÍVEJTE SE: Velkou výstavu z kostiček obdivují celé rodiny

Už minulá koalice měla na jejich opravu připraveno 22 milionů. Zahájení prací ale přerušily volby a nástup nového vedení města. A to má tento palčivý problém nyní znovu na stole. Zájemci o pronájem vyklizených pěti stánků se na magistrát nehrnou. O dva stánky, které se už město snažilo pronajmout, zájem také nebyl. Nikdo se do soutěže nepřihlásil.

„Tržní krámky jsou ve špatném technickém stavu a my se nyní musíme rozhodnout, zda je opravíme na vlastní náklady, nebo zda je dlouhodobě pronajmeme a rekonstrukci provede nový nájemce. Nejprve je ale zkusíme opět nabídnout obálkovou metodou,“ nastínil možnosti náměstek Bursík. Ten jako náměstek v roce 2014 tvrdil, že tyto krámky město neprodá.

Podle karlovarské primátorky Andrey Pfeffer Ferklové musí město zvážit, jestli je reálné, aby například při změně sortimentu zůstalo nájemné ve stejné výši jako nyní, či zda by nebylo vhodné je snížit.