Náměstí zaplnily adventní stánky a v neposlední řadě zástupy lidí, kteří si přišli poslechnout koledy v podání žáků sokolovských škol nebo ochutnat hutnou radniční polévku s chlebem. Slavnostní rozsvícení majestátního stromu uprostřed náměstí pak bylo skutečnou třešničkou na dortu celého programu.

První návštěvníci dorazili na náměstí už s úderem 11. hodiny, kdy se otevíraly stánky s typickým vánočním zbožím. Na výběr bylo množství různorodých ozdob a dekorací, adventní věnce či domácí cukroví. Neúnavná stráž stála také u stánků představujících vánoční tradice.

„Děti i dospělí si u nás mohou vyzkoušet některé tradice z doby adventní. Například lití olova, z toho pak věštíme, co je v roce 2014 čeká. Máme tu i házení dřevákem a vyzkoušet si mohou i zdobení vánočních perníčků barevnými polevami," prozradil Petr Mařík.

Jeho kolegyně Marie Švecová zase láká na krájení jablíček a pouštění loděk. „Jablíčko se musí rozkrojit napříč. Pak se tam objeví křížek, nebo hvězdička. Ta by měla mít minimálně pět nebo více hrotů, to potom do dalšího roku znamená štěstí," usmívá se blondýnka.

„Lodičky z vlašských ořechů se svíčkami zase pouštíme na vodu v soudku. Pokud plují doprostřed, znamená to v příštím roce cestování. Když se drží u kraje, naopak to svědčí, že dotyčný bude spíše doma v kruhu rodinném," vysvětluje Švecová. „Dětem, co tu byly, to většinou vycházelo k té rodině. To byli rodiče rádi," dodala.

Od 14 hodin začala na pódiu vystoupení dětí z mateřských a základních škol a také ZUŠ. Připravené měly zpívání koled i recitování básniček. „Všem školám a školkám jsme moc vděční. Program je kompletně v jejich režii, navíc sem všichni dorazili ve svém volném čase. A vystoupení jsou úžasná," pochvaloval si místostarosta Ladislav Sedláček.

Právě jeho spolu s kolegy čekalo od 15 hodin rozlévání radniční polévky. Naběračky se tak chopil i sám starosta Zdeněk Berka. „Letos se vařila gulášová a čočková. Na dračku šly obě," konstatoval starosta.

Do hodiny byly várnice prázdné. „Loni se poslední misky dolévaly až před pátou hodinou. Lidí tedy dnes přišlo o hodně více. A to přesto, že se stromy rozsvěcí i v mnoha dalších městech na Sokolovsku," tvrdí Ladislav Sedláček.

„Bereme to jako znamení, že přesunout slavnost na neděli byl dobrý nápad. Předchozí roky bývala vždy v úterý. I atmosféra se mi dnes zdá příjemnější. Jen té polévky musíme udělat ještě o něco více, aby vydržela, aspoň než se strom rozsvítí," smál se Sedláček.

Nadšený výkřik přihlížejících pak potvrdil, že rozsvícení 425 svíček na vánočním stromu v Sokolově bylo zlatým hřebem celého adventního odpoledne.