Restaurace U Zlaté kachny v Karlových Varech, která v pátek minulý týden vyvěsila na svých stránkách, že odmítá obsluhovat Číňany z pevninské části kvůli obavám z šířícího se koronaviru, se za své výroky omluvila.

Vyjádření vyvěsila stejně jako původní zákaz na facebookových stránkách. „Dovolte nám, abychom se touto cestou upřímně omluvili za vyvěšení informační cedule. Vyvěsili jsme ji z naší neznalosti a ze zbytečné obavy z rychle šířící se nebezpečné epidemie,“ omluvil se majitel ve středu na nově zpřístupněných facebookových stránkách.

Ilustrační snímek.
Karlovarská nemocnice navyšuje plošně platy

Omluva restaurace U zlaté kachny za vydání zákazu vstupu pro čínské hosty.Zdroj: Repro: DeníkSvé bývalé rozhodnutí označilo vedení restaurace U Zlaté kachny za zkratkovité jednání, po kterém však velmi brzy následovalo smazání samotného příspěvku a kajícná omluva na facebooku. Na negativní reakce pod původním příspěvkem se nerozhodlo vedení podniku zareagovat pouze veřejnou omluvou, ale v plánu má také charitativní podporu.

„Čínským občanům věnujeme v nejbližších dnech dvě stovky respirátorů, které jim zašleme přes mezinárodní charitativní organizace,“ stojí v reakci, která je vyvěšená na facebooku a zveřejněna je tam i v čínštině.

I když se podnik nakonec od zákazu distancoval, jeho jednání bude stejně předmětem kontroly České obchodní inspekce (ČOI). Potvrdil to její plzeňský ředitel Jan Řezáč. „Budeme se tím zabývat,“ konstatuje Řezáč. Mluvčí ČOI Jiří Fröhlich doplnil, že jednání restaurace bylo nepřiměřené.

Jana Kopecká, Dominik Hron