I o téměř padesát kilometrů v hodině překračují řidiči rychlost na páteřní komunikaci v obci Jindřichovice. Denně frekventovanou silnicí, po které kromě tuzemských řidičů jezdí i cizinci do sousedního Německa, projedou stovky aut. Drtivá většina z nich překračuje povolenou padesátku. Motoristé se vymlouvají na to, že jde o přímý a přehledný úsek, který k rychlejší jízdě svádí. Na silnici už přitom po srážce s autem zemřela místní žena.

„Klidně bych si dovedl představit, že v Jindřichovicích bude sedmdesátka," reagoval řidič Aleš Krátký. O tom ale obec nechce ani slyšet a už v minulosti to odmítla. „Hlavní silnice rozděluje obec na dvě poloviny, přechází přes ni běžně lidi k rodinným domům. Slyšíme neustále nářky, jak je silnice nebezpečná," krčí rameny starostka obce Anna Polívková. Obec podle jejích slov už roky usiluje o to, aby silnice byla bezpečnější. Chce vybudovat chodníky, přechod pro chodce a donutit silničáře, aby rozbitou silnici kompletně opravili, zúžili jízdní pruhy a vybudovali ostrůvky.

Frekventovaná silnice se oprav měla dočkat letos. Podle šéfa krajských silničářů Zdeňka Pavlase se tak ale kvůli nedostatku peněz nakonec nestane. Jindřichovicím tak nezbývá než čekat. Vedení obce dokonce urgovalo policii, aby na úseku častěji měřila. „Mockrát tady ale policejní radar nevidíme. Bohužel," posteskl si obyvatel jednoho z domů u hlavní silnice. „Auta tu jezdí neskutečně rychle. Nic jiného než bič policie nepomůže," doplnil. Reaguje na to, že radnice tam sice instalovala vlastní radar, ten však řidiči přehlíží.
Policie nyní žádost Jindřichovic vyslyšela a na úseku intenzivněji měří radarem. „A to v dopoledních i odpoledních hodinách," sdělil mluvčí krajských policistů Pavel Valenta. Potvrdil, že s rychlostí si tam řidiči hlavu nelámou. „Během měření jsme za překročení rychlosti pokutovali téměř dvacítku řidičů," doplnil.

Stačí se jen na chvíli postavit k obecnímu měření rychlosti. Nápis Zpomal je tam rozsvícený permanentně. Rychlost tam překračují nejen osobní auta, ale i dodávky a kamiony. Stabilně tam motoristé jezdí sedmdesátkou, ale i rychleji. Podle místních je jen otázkou času, kdy se stane další tragická nehoda.