Často se ale stává, že se natolik zaberou do hledání hub, že zabloudí. „Policisté se čím dál častěji setkávají s případy ztracených houbařů. Do pátrací akce jsou pak povoláni policisté, hasiči, záchranáři a v neposlední řadě i vrtulník s termovizí,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Už teď musely pátrací týmy vyrážet a zachraňovat ztracené houbaře. Nejprve to byla pětadvacetiletá houbařka, která se ztratila na Božím Daru.

„Po ztracené ženě byla vyhlášena pátrací akce, do které se zapojili policisté i hasiči. Krátce po půlnoci byla žena nalezena psovodem zdravá, ale vyčerpaná,“ sdělila Týřová. Posledním hledaným houbařem byl osmasedmdesátiletý muž ze Sokolovska. „Naštěstí měl u sebe mobilní telefon, kterým si přivolal pomoc,“ dodala Týřová.

Přitom existuje několik jednoduchých pravidel, díky kterým se dá těmto patáliím předejít. A pokud se i přesto ztratíte, tak byste měli vědět, co dělat, a nepropadat panice. Dnes už je normální, že máme všichni mobilní telefony, takže není nic divného na tom, si ho vzít i do lesa. Hlavně ať má nabitou baterku. „Třebaže jej starší lidé neumějí ovládat, může je zachránit to, že je zapnutý. Policie ho totiž dokáže zaměřit,“ vysvětlila Týřová.

Houbařské úlovky mykologa Libora Hejla.
Houby rostou, ale jen někde

Důležitá je i fyzická zdatnost houbaře, na kterou je třeba myslet. V případě, že kvůli svému zdravotnímu stavu nebo vážné nemoci berete pravidelně léky, tak si je raději vezměte s sebou. „Pokud jdete na houby sami, dejte vědět někomu blízkému, co máte v plánu. Také mu sdělte, kdy hodláte přijít zpět,“ poradila Týřová. A když už se opravdu rozhodnete vyrazit na vlastní pěst do lesa, tak choďte jen tam, kde to dobře znáte. Ideální je si s sebou vzít do lesa i svačinu s pitím, pokud víte, že tam budete delší dobu. S tím souvisí i oblečení vhodné do sucha, mokra, ale i do zimy. V neposlední řadě si všímejte objektů u cest, kterými jdete. Výrazně vám to usnadní orientaci.

Pokud se i přesto ztratíte, tak hlavně zachovejte chladnou hlavu. V panice na nic kloudného nepřijdete a zbytečně budete ve stresu. Nechoďte chaoticky sem a tam a neměňte každou chvíli směr. Držte se při hledání správné cesty jednoho směru a snažte se zorientovat podle nějakého bodu v přírodě.

V případě, že narazíte během bloudění na lesní nebo polní cestu, neváhejte se po ní vydat. Může vás zavést až k hlavní silnici, kde se spíš zorientujete.

A když ani silnice nepomůže, tak neváhejte a zavolejte si o pomoc. Právě tady přichází šance pro váš mobil, kterým můžete zavolat někomu z rodiny nebo na tísňovou linku.

Policisté si vzali v Karlovarském kraji na mušku řidiče nákladních automobilů.
Policisté zakázali jízdu deseti řidičům náklaďáků