Například v Sokolově upozorňují strážníci řidiče před odtahy, které mohou vyjít až na 10 tisíc korun. Jinde zase pomáhá mobilní aplikace s názvy ulic a datem čištění. Jaký bude letos postup ve městech, kde se blokové čištění ulic uskuteč

„Jako každý rok, i letos proběhne jarní mytí komunikací ve městě. Jarním čištěním se z vozovek a chodníků smývají zbytky zimních posypů a obecně prach a nečistoty, usazené zejména u obrubníků. Čištění oproti minulosti již třetím rokem obstarají dva cisternové a několik zametacích vozů s obsluhou a doprovodným personálem, čímž dojde ke zkrácení doby z původních dvou a půl na jeden a půl měsíce,“ vysvětlil René Bolvari ze Sokolovských technických služeb.

Přesto je podle něj mytí spojeno s ne zrovna příjemnými, ale nezbytnými opatřeními.

Dočasné uzavření komunikací pro stání i zastavení je podmínkou dobrého a úplného umytí povrchů. V některých lokalitách bylo spolu s mytím díky vhodné koordinaci činnosti různých středisek Sotesu obnoveno vodorovné dopravní značení.

Řidičům, kteří v příslušné dny svá vozidla přeparkují, děkujeme za pochopení a respektování dopravního značení.

Filmový festival není jen o chození do kina, ale i o koncertech, doprovodných akcích a odpočinku.
Kraj a město válčí o nadaci Mezinárodního filmového festivalu



V terénu s nimi spolupracuje městská policie a odtahová služba. A řidiči, kteří nerespektují dopravní značení, musejí sáhnout hluboko do svých kapes. Cena za odtah, parkovné a případné zpětné vrácení vozu na místo se může vyšplhat i s pokutou až na 5 tisíc korun.

Nově se používají zónové značky, takže křižovatka za nimi je neruší, jak se někteří z řidičů mylně domnívají. Odtahy však mají rok od roku klesající tendenci. Seznam čištění ulic najdou čtenáři na našem webu. Začíná se 3. dubna.

V sousedním Chodově lze využít aplikaci Mobilní rozhlas. Tam startuje čištění ulic taktéž 3. dubna a vloni bylo odtaženo 146 vozidel.

Tento týden začíná jarní úklid města také v Chebu. Jako první se pracovníci technických služeb zaměří na velká parkoviště, poté přijdou na řadu ulice.

„V termínu od 22. do 29. března proběhne předčištění parkovišť. Od středy 4. dubna budou pracovníci Chebských technických služeb provádět pravidelný jarní blokový úklid chebských ulic. Čištění komunikací a chodníků potrvá až do pátku 27. dubna. Pro efektivní využití nasazené techniky je potřeba čištěné úseky uvolnit od zaparkovaných vozidel,“ řekl mluvčí chebského městského úřadu Tomáš Ivanič. „Jednotlivé lokality budou proto v několikadenním předstihu označeny přenosným dopravním značením. S ohledem na klimatické podmínky může dojít v harmonogramu ke změnám,“ podotkl.

V Karlových Varech započne jarní blokový úklid prvního dubna. Jako každý rok budou občané i letos týden předem o blokovém čištění informováni prostřednictvím dopravního značení.

„Harmonogram s přehledem čištěných úseků by měl být uveřejněn v nejbližších dnech na webových stránkách magistrátu.“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu města.

Úklid ulic bude tento rok rozšířen také o lokality, které byly v rámci jarního blokového čištění v předešlých letech opomíjeny. Jedná se především o často obsazené plochy, jako jsou větší parkoviště.

Předpokládaná doba blokových čištění je stanovena na jeden měsíc, a to i v důsledku posílení vozového parku a příslušného personálu společnosti AVE CZ, která je městem pro údržbu komunikací najata.

„Majitelům automobilů, kteří nebudou dbát výzvy k uvolnění čištěných komunikací, hrozí až dvoutisícová pokuta. Případný odtah vozidla pak vyjde na 1500 korun,“ informoval Marcel Vlasák, velitel Městské policie Karlovy Vary.

Ilustrační foto.
Autentické, ale prohnilé tržní krámky město opraví

(roc, sim, cas)