Středisko pro pomoc nevidomým a slabozrakým chystá v roce 2014 opět nepřeberné množství aktivit pro svoje klienty. Za organizací těchto akcí stojí z velké části pracovnice sokolovského TyfloCentra Gertruda Maruščáková. Sama je téměř nevidomá, přesto se snaží dalším lidem pomáhat se začleněním do normálního života navzdory jejich handicapu. O plánech střediska do nového roku poskytla Deníku rozhovor.

Rok 2013 je za námi, lidé hodnotí, bilancují. Jak vy uplynulý rok hodnotíte z hlediska vaší práce?
Máme za sebou spoustu zajímavých akcí a aktivit. Pravidelně pořádáme kurzy vaření, kdy se klienti v kuchyňce na středisku učí samostatně připravit drobné občerstvení. Oblíbené jsou také hodiny simulované střelby, kurzy práce na počítači a různé výlety a pobyty, které organizujeme ve spolupráci se střediskem v Karlových Varech.

Na co nejraději vzpomínáte vy?
Moc se mi líbila akce pořádaná ve spolupráci se sokolovskou městskou knihovnou. Jedná se o zážitkovou akci pro školy a pro veřejnost, která nabízí částečný náhled do života nevidomých. Přijely například slečny z výcvikového centra vodicích psů, předváděli jsme kompenzační pomůcky…, bylo to moc zajímavé a osobně mě to hodně bavilo. Krásné vzpomínky mám také na vánoční koncert v sokolovském klášteře. Ten už nyní zařizujeme i na příští rok, na jaře pak jeden bývá ve Staré Roli.

Více se dočtete v tištěném Deníku.