Senioři chtějí v Sokolově zřídit trasu a zastávku městské hromadné dopravy (MHD) v ulici Karla Čapka. Také se jim nelíbí parkování v dolní části města, zejména v oblasti Růžového náměstí. Taková přání či připomínky vznesli senioři na posledním setkání se zástupci sokolovské radnice. Vedení města tvrdí, že připomínkám naslouchá a na důkaz toho hodlá navýšit počet schůzek. Doposud byly dvakrát do roka, nově mají být každý měsíc.

„Napadlo nás uspořádat taková mini-setkání, abychom byli v užším, častějším, ale hlavně pravidelném kontaktu s občany v seniorském věku, protože je naší povinností starat se o ty, kteří se zasloužili o to, jak se dnes máme. Je to, myslím, to nejmenší, jak jim poděkovat za to vše, co pro společnost udělali ve svém produktivním věku," říká jeden z místostarostů Ladislav Sedláček.

Co se týká výše zmíněného parkování, lidé zde bydlící si stěžovali, že často nemají kde zaparkovat. Představitelé města konstatovali, že aut přibývá a plochy k parkování jsou omezené, i vzhledem k zeleni. Budoucnost dopravy v klidu ve městě řeší odborná studie, podle níž město postupuje. Další z odpovědí, ohledně zajíždění MHD do ulice Karla Čapka, také seniory zřejmě moc nepotěšila. Autobusů se zde nedočkají, zato zeleně ano.

 Zřídit trasu a zastávku městské hromadné dopravy v ulici Karla Čapka není možné, protože se tam nikde s předepsaným zálivem nevejde do stávající zástavby. Oblast dostane letos novou zeleň, řadu nových stromů, keřů a květinových záhonů. Dojde zde ke kácení některých přerostlých stromů a na jaře obnova trávníků s novými štěrkovými cestičkami, výsadba 60 nových stromů, keřů, záhonů růží, rododendronů a skalníků.

Akce za 1,3 milionu korun, ze 75 procent hrazená Evropskou unií, má být hotova do konce června. při té příležitosti odbor rozvoje města žádá občany, kteří zde mají vysazené u domů cibuloviny či trvalky, o které by neradi přišli, aby si je co nejdříve odebrali. Do nových záhonů bude možné pak cibuloviny opět zasadit.
Město chce dát na setkáních prostor i sokolovským dětem ze základních škol a základní umělecké školy, aby mohly prezentovat své dovednosti nejen svým rodičům a blízkým, ale i širší veřejnosti. A nejen to. V sokolovské mateřské škole v ulici Marie Majerové přišla ředitelka se zajímavým nápadem. Chtějí zde totiž rozvíjet spolupráci se seniory. Školka se chce zaměřit i na další rozvíjení výchovy dětí. Vedení školky si myslí, že děti by měly již od mala vědět, že mezi námi žijí staří lidé. A že stáří neznamená automaticky nemoc.

Již známé jsou také oblíbené kurzy sebeobrany pro seniory, které pořádá městská policie. „Nyní pokračujeme v akci, kde chceme zviditelnit neviditelné seniory v běžném silničním provozu. mají nevýrazné oblečení a řidiči je mohou snadno přehlédnout," naznačila Hana Procházková z městské policie. A v čem spatřuje Sokolov přínos tohoto rozšířeného kontaktu radnice se seniory?


„Pro mne i mé kolegy jsou tato setkání zdrojem inspirace, námětů a odrazem spokojenosti či města. Získáváme tak množství cenných informací o životě lidí ve městě, o jejich potřebách, přáních, popřípadě bariérách, které jim více či méně znepříjemňují život. Jé důležité, aby senioři věděli, že i oni jsou pro nás součástí města, že do něj patří," tvrdí Sedláček.


Další setkání je plánované na 24. února od 13 hodin v sokolovském divadle. Poté každý další měsíc vyjma května a října kdy jsou pro změnu Besedy se seniory. Zhruba 14 dní před akcí budou ve městě vyvěšeny plakáty.