Podle jeho slov nelze předpovědět zimní počasí, když ani pořádně nezačal podzim. Navíc vývoj počasí v letošním létě nepoukazuje na to, že by v zimě měly být teploty hluboko pod bodem mrazu.

„Zima dle mých pozorování a zjištění by měla být téměř totožná jako každá jiná. Samozřejmě že se může lišit množství sněhu anebo teploty od minulého roku, ale určitě to nebude nijak kritické," sdělil Rudolf Kovařík.

Ani v dnešní době, kdy je svět plný moderní techniky, neexistuje spolehlivá indicie, která by na výraznou zimu upozorňovala. „Pokud v létě máme dynamické počasí, tedy takové, kdy se střídají teploty v rozsahu 16°C až 30°C, můžeme tyto podobné změny čekat i v zimních měsících. To znamená, že mohou nastat dny, kdy napadne několik centimetrů sněhu, ale ten zase za pár dní opět roztaje, protože přijde oteplení," vysvětlil Kovařík.

Předpovědět v září, jaké počasí bude v zimě, je podle klimatologa hodně přehnané. A má na svědomí zbytečné strašení lidí. „Na sto procent si netroufnu říci, jak v zimě bude, ani já. Jediné, co zatím vím, je, že teploty se budou pohybovat kolem dlouhodobého průměru. Rozdíl bude mezi východem a západem naší země, kdy na východě bude zima stálejší než na západě, protože západ je ovlivněn oceánským prouděním."