Pozor by si ale měli dát především na kvalitu vody. Ta je v letošní sezoně na řadě míst v Karlovarském kraji v dobrém stavu.

V tomto směru jsou na tom nejlépe koupaliště Michal u Sokolova a Lido u Hamrníků v Mariánských Lázních. Na těchto místech Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje hodnotí vodu jako vhodnou ke koupání. Pozitivně vyhlíží i situace na Jesenické přehradě. Zde je však rozdíl v tom, jaké místo si ke své relaxaci kdo vybere.

Zatímco na koupališti Dřenice je kvalita vody také hodnocena jako vhodná, u Rybářské bašty a kempu Václav má voda mírně zhoršenou kvalitu. Ani to však možnosti příjemného koupání nijakým způsobem nebrání.

„Letošní léto mi voda připadá oproti minulým létům průzračnější. Kvůli chladnějšímu počasí jsem se ale pořádně vykoupala až v pondělí,“ popsala stav Jesenické přehrady Hana Bartůňková.

Ilustrační foto.
Přepadli ženu a odjeli. Policie hledá modrou fabii se značkou 3K3 6456

Zatímco na většině přírodních koupališť se nemusí lidé bát, pozor by si měli dát na Velkém rybníce u Hroznětína a přehradě Skalka v Chebu. Na těchto místech už vyhlásila hygienická stanice zákaz koupání. Zatímco v případě Velkého rybníku je voda nevhodná ke koupání již dlouhodobě, Skalka ještě pár týdnů zpátky podmínkám hygieniků vyhovovala. Sinice se zde objevily až v polovině července. Tehdy kontroly ukázaly, že voda je ke koupání naprosto nevhodná. Proto hygiena vydala zákaz koupání.

Že není radno brát kvalitu vody na koupalištích na lehkou váhu a lidé by se neměli vrhat do zelené vody, dokazuje výčet zdravotních rizik spojených s výskytem sinic a řas.

Hygienici varují, že některé druhy sinic obsahují látky, které způsobují alergie. „U koupající se osoby, podle toho jak je citlivá a jak dlouho ve vodě pobývá, se mohou projevit vyrážky, zarudlé oči nebo rýma. Tyto reakce mohou způsobit i některé druhy řas,“ varují odborníci.

Projevy výskytu sinic zde ovšem nekončí, v řadě případů mohou zdravotní následky nabrat vážnějšího charakteru. Některé skupiny sinic totiž obsahují toxiny. Ty mohou u některých jedinců vyvolat různé reakce, od lehkých akutních otrav projevujících se střevními a žaludečními potížemi, přes bolesti hlavy až po vážnější jaterní problémy.

Při obou nehodách, které se staly v pondělí dopoledne, skončila auta na boku. Nikomu se naštěstí nic vážného nestalo.
Z nehod naštěstí vyvázli jen s lehkým zraněním