V Krušných horách sněží a pokud se ještě o něco ochladí, začnou technický sníh chrlit také zasněžovací systémy. Do nich investovaly provozovatelé lyžařských středisek opět značné částky.

Skicentrum v horské Bublavě se vzpamatovává z vichřice, která zdevastovala tamní sedačkovou lanovku a další dva vleky. I tak vlekaři upozorňují, že sezóna začne a návštěvníci se mohou těšit na novinku za zhruba čtyři miliony korun. „Proměnou prošly bufety, které budou nabízet atraktivnější pokrmy. Na svahu u parkoviště jsme navíc postavili nové informační centrum s občerstvením, kde budou moci lyžaři odevzdávat i permanentky. Nebudou je tak už muset vracet v kase ve spodní části skiareálu, a pak jít pěšky k vozidlům,“ řekl provozovatel bublavského skicentra Jiří Lhota.

Vichřice zdevastovala skicentrum v horské Bublavě.Zdroj: Deník / Drozdík Jiří

Vlekaři už rozvezli po sjezdovkách sněžná děla a tyče, která při mrazech začnou sjezdovky zasněžovat. S jistotou lze říct, že kromě sedačkové lanovky bude od začátku sezóny v provozu Malý a Střední Bleiberg, kde se intenzivně pracuje na odstraňování následků po ničivé vichřici.

Opravy sedačkové lanovky potrvají nejspíš do poloviny ledna.

Skiareál Mariánské Lázně v letošním roce investoval do areálu přibližně 1,5 milionu korun a na nadcházející sezonu rozšířil zařízení pro zasněžování. Největší novinkou je online prodej skipasů.

Pro nadcházející zimu připravuje lyžařský areál online prodej skipasů za zvýhodněné ceny.

Ilustrační foto.
Strážníci stále hledají posily, využívají k tomu i burzu práce

Sjezdaři se mohou zaregistrovat a nakupovat služby v pohodlí domova na počítači nebo chytrém telefonu. Objednané skipasy budou za zvýhodněnou cenu. Kromě toho se mohou návštěvníci Skiareálu Mariánské Lázně těšit na dětský park, ve kterém narazí na profesionální instruktory. A nebude chybět ani lyžařská škola pro děti i dospělé.

Přípravy lyžařského areálu v Aši jsou v plném proudu. Provozovatelé tu opravili zábradlí na vstupech k vlekům a v okolí bufetu. Pracovali i na údržbě povrchu sjezdovek a údržbě unašečů.

Ta spočívala v celkovém rozebrání, vyčištění, výměně poškozených částí a jejich kompletaci. Všechny vleky procházejí vizuální kontrolou, promazáním a přípravou k provozním revizím.

Zapomenutý surrealista Alois Wachsman.
Poznejte zapomenutého malíře Aloise Wachsmana

Provozovatelé navázali spolupráci s dodavateli sněžných děl a v rámci zasněžování provedou jejich testování. To jim hodně pomůže při rychlosti zasněžování. Rolby čeká také každoroční servis. Leitnera LH 500 čeká předsezónní servis a výměna jednoho poškozeného kola. Rolbu „Babička“, která na horách jezdí už od roku 1983, bude mít kompletní generálku motoru.

Ve skiareálu Boží Dar – Neklid došlo k rozšíření technického zasněžování. Novinkou je i dětský pohyblivý pás, na kterém budou umět vyjet na kopec i ti nejmenší. „Na zimní sezónu se připravujeme celoročně. Opravujeme strojní zařízení, řešíme technické zasněžování. Finance na to máme ze zimního provozu lyžařského střediska,“ řekla jednatelka skiareálu Boží Dar Blanka Nováková.

Ve skiareálu Klínovec je v tuto chvíli vše připraveno na zahájení zimní sezony a jediné na co čeká, je počasí umožňující zasněžováni. „Do zasněžovacího systému jsme letos opět investovali a to kolem 12 milionů korun. Postupně modernizujeme zasněžování do téměř plně automatizovaného systému. Dále jsme posílili čerpací stanice a nakoupili jsme 15 nových děl. Celkem jich máme v areálu 147. Modernizace zasněžování kompletně zefektivní jeho proces a výrazně zkrátí i jeho dobu,“ uvedla mluvčí skiareálu Klínovec Hanka Hoffmannová.

Nová posila přibude i do vozového parku. Bude to rolba na úpravu sjezdovek, zařazena do nejvyšší výkonnostní třídy v ceně 11 milionů korun. Roleb bude tak v areálu celkem sedm.

Pohled na bublavské skicentrum, které intenzivně pracuje na odstranění následků po ničivé vichřici.
Vichřice způsobila ve skicentru škodu za 10 milionů, sezónu vlekaři stihnou

Skiareál Plešivec je na svou pátou sezonu také téměř připravený. Návštěvníci se mohou těšit jako každý rok na tři čtyřsedačkové lanovky a lyžařskou školu se čtyřmi pojízdnými pásy.

Letošní rok bylo upraveno zasněžování a vylepšeny tří gastroprovozy. Základní jízdné bude za stejnou cenu jako v minulém roce.