Lukáše Vláška znají především příznivci zdravého životního stylu jako fitness instruktora a propagátora zdravého, ale přitom chutného vaření. Nebylo tomu ale tak vždy. Zásadní změnou životního stylu si totiž sám prošel. Motivací mu byla nejen touha změnit sám sebe, ale především příliš brzké úmrtí otce, který je mu dodnes v mnoha věcech vzorem.

„Doma jsem si vařil sám od třinácti let, později jsem absolvoval i kuchařskou praxi a kurzy pod vedením Petra Nohy. Skutečně se zamyslet mě ale přimělo až úmrtí otce v jeho pouhých padesáti letech. A to přesto, že byl dlouhé roky sportovcem, vůbec nepil alkohol a celkově žil zdravě. Bohužel genetika byla v tomhle příliš mocná," svěřil se Lukáš Vlášek. Sám se proto zdravým životním stylem začal zabývat ještě o hodně víc. „Byly doby, kdy jsem vážil 125 kilogramů a z kategorie nadváhy jsem se přehoupl do obezity. Bylo mi jasné, že je potřeba něco změnit, jinak se ani té padesátky třeba nedožiju," dodává. Dnes už by v něm obézního mladíka nikdo nehledal. Jak se ale třiceti přebytečných kil dokázal zbavit? Dietou?

„Slovo dieta vysloveně nesnáším. Pestrá strava plná živin a teplé jídlo dvakrát denně pro mě totiž žádné omezení neznamenají. Je velký průšvih, že v našich končinách je u většiny lidí redukce váhy spojována s hladověním. Osobně jídlo miluju," vysvětluje Vlášek. Přesto ale změna životního stylu není pro většinu lidí snadná. „Nejhorší je tlak okolí. Většina lidí se sebou nic nedělá, tak ani ostatním nepřejí, aby se změnili k lepšímu. Mají většinou plnou pusu výmluv, třeba že jim hubnutí neumožňuje nemoc štítné žlázy. Mně třeba funguje štítná žláza na 10 procent, a přesto to šlo," argumentuje. Důležité je podle něj mít při změně podporu. Pokud se jí nedostává v okolí, dá se vyhledat i u profesionálů. „Já sám se řídím mottem: Pokud cestu nenajdu, sám si ji vytvořím," říká Vlášek.

Recept, který čtenářům Deníku představil, je jedním ze zajímavých, zdravých a chutných jídel, které si doma vaří s přítelkyní. „Důležité je ale nepodceňovat také nákup surovin. Nákupem každé vaření začíná," uzavírá fitness instruktor.