Konkurence v podobě ostatních základních škol a jejich případné slučování. To je největším strašákem mezi rodiči, učiteli, žáky a provozními zaměstnanci ve školských zařízeních v Sokolově. Přinesly to výsledky ojedinělé ankety, kdy dotazníky vyplňovalo na šesti ZŠ 4352 osob. Vedení města uklidňuje občany, že slučování škol nehrozí.

„O školství v našem městě a otázkami s tím spojenými je mezi občany velký zájem. Svědčí o tom návratnost dotazníků, která dosáhla 92 procent," nastínil místostarosta Sokolova Ladislav Sedláček. Potvrdil také, že o dalším slučování škol neuvažují. Škála dotazů však byla mnohem pestřejší.

Jako další problém jmenovali respondenti odliv žáků nejen v prvních třídách, ale i v pátých a sedmých, kdy děti přecházejí na výběrové školy a víceletá gymnázia. Vadí jim také nezájem sponzorů a nedostatek financí od zřizovatele. Zajímavý je i fakt, že učitelé přikládají větší důležitost respektování autority a dodržování pravidel, než slušnému chování žáků. Základní školu v ulici Boženy Němcové hodnotili nízko jak učitelé, tak rodiče i žáci druhého stupně.

A zmínit lze i paradox ze školy v ulici Pionýrů. Ta dostala v anketě málo bodů jen od samotných učitelů. Zbylé skupiny žáků a rodičů ji hodnotily kladně a zmíněna byla dobrá atmosféra. Většinu rodičů zřejmě nejvíce zajímá kvalita výuky na školách. Tu hodnotili velice pozitivně na školách Rokycanova a Běžecká.

Na závěr lze zmínit téma bezpečnosti školáků. „Kolovaly jakési nepodložené fámy, že po zrušení čtvrté ZŠ a sloučení dalších třech se objevuje šikana. Není to podle mě pravda a výsledky dotazníků nám to jen potvrdily," dodal Sedláček. Na otázku: Zažívá vaše dítě ve škole strach? odpovědělo 56 procent rodičů rezolutně ne a 33 procent z nich napsalo spíše ne. V podobných průzkumech hodlá sokolovská radnice pokračovat.