Má je zaplatit Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad za chyby v projektu přestavby školy, na kterou dostala dotaci. „Kolik nakonec krajská škola zaplatí a kdy, bude ale záležet na výsledku dalších odvolání," uvedl hejtmanův náměstek a zároveň předseda Výboru Regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil.

Přestavba školy na moderní zařízení přišla na 390 milionů korun. „Platební výměry, které škola dostala, jsou zatím jen na část dotace, která už byla škole proplacena," uvedl Navrátil.

Nyní škola podá jednak žádost o prominutí pokuty na Ministerstvo financí, a pokud neuspěje, tak i na soud.
Kraj, který je zřizovatelem školy a byl by také tím, kdo pokutu nakonec zaplatí, také zřejmě požádá o posečkání platby nebo její rozložení do splátkového kalendáře.

Evropská komise rozhodla, že za projekt by škola měla zaplatit 25 procent dotace. Podle původních smluv musí být ale platební výměr nejprve vystaven na 100 procent dotace a teprve na žádost příjemce může úřad Regionální rady pokutu snížit.


Jak a kolik škola nebo kraj nakonec zaplatí, tak zatím vůbec není jasné. Podle Navrátila by se ale vše mělo vyjasnit do roku 2015. Tehdy ROP Severozápad zanikne. Co se stane, pokud do té doby soud nevydá pravomocný rozsudek, není jasné.

Podle hejtmana Josefa Novotného v době, kdy regionální operační programy vznikaly, nikdo neřešil problém, jak je ukončit. Nejasná je i budoucnost projektů, které jsou pozastaveny z důvodu policejního vyšetřování. „Protože policie nemá žádné termíny, dokdy musí vyšetřování ukončit, nevíme, jestli projekty vůbec budou mít obnoveno financování," dodal Navrátil.

Sokolovská škola není jediným subjektem, kterému po kontrole hrozí vysoká pokuta. Podobnou dohru budou mít v Karlovarském kraji podle všeho ještě další tři akce. (čtk, mák)