Tam se rozjela vášnivá diskuse. „Pěkná zásobička," komentuje na sociální síti Petra M. „To určitě nejsou úplatky, ale lahve koupené z jejich platu na oslavu všech pravomocně potrestaných lumpů," reaguje Martin P. Drtivá většina reagujících bere fotografii s nadsázkou. V komentářích se však objevují i mnohem peprnějí reakce respondentů.

Snímek pořídil už v předvánočním období Adam G. ze Sokolova. Teprve před pár dny jej umístil na svůj profil. „Pousmál jsem se, když jsem okno viděl. Chápal jsem, že to je v době předvánoční, ale soud má být podle mě ctihodná instituce a alkohol za oknem asi není úplně ta nejlepší vizitka," řekl Deníku.

Fotografie se minulý týden dostala na stůl vedení sokolovského okresního soudu. To ihned začalo prošetřovat, kde se v budově lahve alkoholu vzaly. Mluvčí soudu Timm Šmehlík jednoznačně odmítl, že by se na půdě soudu konzumoval alkohol. „Konzumace alkoholu je v celé budově soudu zakázána. Z fotografie lze s ohledem na pouliční vánoční výzdobu odhadnout, že byla pořízena v předvánočním období. Administrativní pracovníci oddělení, o jejichž okno jde, vedení soudu ubezpečili, že vyfocené lahve byly jejich soukromým nákupem. Ten společně pořídili těsně před Vánoci. A ve stejný den, kdy lahve zakoupili, je také z budovy soudu odnesli. Jakákoliv konzumace alkoholu v budově soudu, a to ani po pracovní době, zjištěna nebyla," uvedl Šmehlík.

Zaměstnanci podle jeho slov byli nicméně předsedou soudu upozorněni, že do budovy soudu alkohol přinášet nesmí. „A to ani tehdy, jestliže je určený k předvánočnímu posezení zaměstnanců po pracovní době a mimo budovu soudu. Zaměstnancům jsme zdůraznili, že budova je z pochopitelných důvodů vystavena zvýšené pozornosti veřejnosti, a je proto třeba předcházet všemu, co by mohlo k podezření z konzumace alkoholu zavdat jakoukoliv příčinu," doplnil mluvčí.