Starostům připomněla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, že vláda vyčlenila na plánované navýšení mezd pracovníků v sociálních službách přes 1 miliardu korun. Hejtmani ale v současnosti apelují na Ministerstvo práce a sociálních věcí, aby co nejrychleji nastavilo podmínky a pravidla uvolnění financí a věc mohla odsouhlasit v krátkém čase krajská zastupitelstva.

Chodovský starosta Patrik Pizinger upozornil, že se stát postupně zbavuje svých povinností a předává je na kraje, města a obce. Ať už se to týká nečekaného navyšování mezd různým profesním skupinám, nebo provozu pošt, případně dalších oblastí. Zároveň také stát opomíjí takzvané obce II. typu, mezi které patří i Chodov. Město má i se spádovou oblastí celkem 22 tisíc obyvatel, kteří ale nemohou třeba výměnu řidičského průkazu nebo pořízení cestovního pasu uskutečnit přímo v Chodově a musí cestovat do Sokolova.

Starostové také hovořili o tom, že je pro řadu obcí obtížné získat dotace například z programů jednotlivých ministerstev. Jiří Halberštát, starosta Těšovic, uvedl jako příklad dotace na opravu místních komunikací, které bylo možno čerpat z programu Ministerstva pro místní rozvoj.

Ilustrační foto.
OTÁZKA PRO: Zdeňka Perlingera, pořadatele soutěže o Regionální potravinu

Podle něj obce v Karlovarském kraji dostanou nejméně dotací, řada starostů se totiž kvůli podmínkám či složité administraci ani o získání dotace nepokouší. Hejtmanka se domluvila se starosty, že si zmapuje výsledky programu, v němž bylo k dispozici 300 milionů korun. Shodli se na tom, že by ocenili vyhlášení nového krajského dotačního programu na opravy komunikací v obcích. Stejně tak uvítali myšlenku krajského příspěvku na pořízení vozu pro odvoz seniorů například k lékaři.

Starosta Lokte Zdeněk Bednář zdůraznil, že je třeba prověřit projekt likvidace bolševníku, který kraj v minulosti zahájil. Podle něj budou velké problémy s udržitelností projektu. Hejtmanka Vildumetzová vyčíslila, že kraj v současnosti musí vracet na pokutách a korekcích v rámci projektů dotovaných z EU okolo 800 milionů korun. „Museli jsme podat několik podnětů orgánům činným v trestním řízení, protože je nezbytně nutné prověřit závažná pochybení a zjistit, kdo za to nese přímou odpovědnost. Dále připravujeme vznik odboru veřejných zakázek krajského úřadu, který by měl na starosti jednotné zadávání zakázek nejen kraje, ale i jeho příspěvkových organizací. Rada kraje také schválila předpis rady kraje pro řešení případů odpovědnosti za škodu související například s finančními postihy projektů. Předpis přesně definuje postup administrace škodních událostí prostřednictvím škodní komise a chceme, aby tak postupovaly i krajské organizace a společnosti,“ dodala hejtmanka.

Radní Jan Bureš na starosty opět apeloval, aby měli na paměti, že se průměrný věk praktických lékařů stále zvyšuje, proto je třeba včas situaci řešit.

V Lokti se rovněž nedaří zprovoznit lékárnu, kam by pro léky mohli chodit nejenom obyvatelé města, ale v případě potřeby i turisté, kteří v sezóně do města přijíždějí.

Na nepořádek si lidé stěžují poměrně často. Za mnohá nevábná zákoutí, která je třeba uklidit, přitom mohou sami. Například Správě lázeňských parků ubírá čas, který by mohli její, zaměstnanci věnovat účelnější práci, likvidace černých skládek.
Je tu binec. Zachrání město nová firma?