Stavební zákon patří k zákonům, které mají dopad na nejširší vrstvy obyvatel. Každý stavebník, ať už občan, který chce na svém pozemku stavět domek, nebo stát, budující dálnice, se s ním dostává do kontaktu.

Hlavními principy chystané novely mají být třeba zkrácení procesu pořizování změn a aktualizací územně plánovacích dokumentací, koordinované řízení s posouzením vlivů na životní prostředí nebo odpadnutí povinnosti, kdy stavebník musel dokládat souhlasy ostatních vlastníků bytových jednotek.


70,8 % panelistů Deníku z Karlovarského kraje si myslí, že by stavební zákon měl být jednodušší, aby stavbám nebránili například aktivisté. Odpovídalo 24 lidí.

„Zatím nevím, co si o tom mám myslet. Urychlení tu vidím, ale bojím se, že praxe ukáže spíše zneužívání výhod. Například možnost svépomocné výstavby všech typů rodinných domků, bez určení zastavěné plochy, může být dvousečná. Dnes je možno stavět svépomocí pouze do 150 metrů čtverečních, podle novely to půjde bez omezení," poznamenal stavební dělník Josef Novák ze Sokolova.

Ulehčení od byrokracie s možnou dávkou zneužití v novele vidí také Patrik Sedelský, stavař z jedné z karlovarských firem. „Žádný zákon nejspíše nebude nikdy dokonalý, a česká nátura má v povaze cokoliv obcházet. Menším živnostníkům i obcím se uleví, ale některé novinky hrajou do karet právě tomuto faktu. Uvidíme, nicméně zjednodušení zákona vítám."

Vláda schválila návrh novely 21. září 2016, předpokládaná doba nabytí účinnosti je leden 2018.

Odpovědi vybraných regionálních panelistů, které Deník pro vyhodnocení oslovil

OTÁZKA: Měl by být stavební zákon co nejjednodušší, aby stavbám nebránily například stížnosti aktivistů?

Tomáš Wizovský, 42 let, kastelán na hradě a zámku Bečov nad Teplou
Ne. Jde o složitou, velmi důležitou a odpovědnou agendu, kterou nelze, už vzhledem k dlouhodobému projevu v naší krajině, bagatelizovat.

Vladimíra Štrynclová, 62 let, ředitelka Stř. log. školy v Dalovicích
Ano. Stavbám nebrání jen stížnosti aktivistů, ale celková byrokracie. Získat dosud stavební povolení pro výstavbu rodinného domu trvá skoro rok.

Štěpánka Bergerová, 51 let, galeristka z Karlových Varů
Ano. Jakýkoliv zákon by měl být co nejjednodušší, stavební nevyjímaje. Měl by být rozumným kompromisem mezi požadavkem stavebníků a aktivistů, aby nevznikaly excesy na jedné nebo druhé straně.

Karel Tichota, 42 let, fotbalový trenér, Karlovy Vary
Ano, v některých případech se dá stavba oddalovat donekonečna.

Jan Kopál, 42 let, úředník, Ostrov
Ano. Stavební zákon musí vyvážit několik oprávněných zájmů – zájem stavitele stavět na svém vlastním stavebním pozemku, zájmy okolí jeho záměru nebýt případnou stavbou obtěžováno nad únosnou míru, zájem samosprávy na rozumném rozvoji obce nebo města, ale také třeba zájmy ochrany přírody a krajiny apod. Ano, myslím si, že stavební zákon, stejně jako většina našich zákonů, by si zasloužil zjednodušit a zpřehlednit. Ale nemyslím si, že samotná jeho podstata, tj. jak se dobrat stavby, která bude z mnoha různých pohledů přijatelná, má nějaké jednoduché řešení.

Jaroslav Dolina, 44 let, manažer turistického centra, Nová Role
Ano, měl by být co nejjednodušší, a to zejména s ohledem na stavebníky,i oni jsou lidé.

Jan Prudík, 69 let, kronikář města Karlovy Vary
Nevím. To je složitá otázka. Stavební zákon doznal už tolik změn, že vyznat se v jeho ustanoveních je díky desítkám novel téměř nemožné. Myslím si, že stížnosti občanských aktivistů nejsou největším problémem. Zde se jedná o několik, i když někdy důležitých staveb. Větším problémem je působení stavebního zákona v každodenním životě měst, obcí a jejich občanů. Na druhé straně, žádný zákon nikdy nebude dokonalý, a vždy se najdou jednotlivci, kteří se budou snažit zákon obejít. Platí to také z pohledu uplatnění ustanovení stavebního zákona ze strany stavebních odborů na obcích vykonávajících státní správu.

Jan Havelka, 32 let, hudebník, Karlovy Vary
Ano. Jednodušší by měl být určitě, aby byl pochopitelný i pro laickou veřejnost.