„Stal jsem se obětí podvodu a o licenci přišel neoprávněně," říká Jan Hotěk, bývalý jednatel firmy Tekoso, která v Sokolově provozovala stanici technické kontroly. Licence mu byla odebrána v reakci na to, že ho soud před pěti lety potrestal za ublížení na zdraví. Technickou kontrolou měl tehdy nechat projít vozidlo Ford Fiesta s nebezpečně zkorodovanou zadní nápravou. V autě po dvou měsících od technické kontroly havarovaly tři ženy, přičemž jedna z nich utrpěla vážné zranění.

Hotěk, kterému už vypršel dvouletý podmíněný trest, teď přichází s důkazy, že se stal obětí podvodu a údajně i konkurenčního boje s tehdejším vlastníkem jiné STK v Sokolově. Ukázalo se totiž, že na silnicích paralelně jezdila fiesta se stejným VIN kódem, i když ta havarovaná byla po nehodě v roce 2007 zlikvidována. Druhá fiesta se stejným identifikačním číslem je podle Hoťka ta, kterou na své stanici kontroloval.

Bývalý jednatel společnosti Tekoso má svědky, kteří prý dosvědčí, že vše bylo jinak. Jde údajně o muže, který pro kraslický autoservis před lety technickou prohlídku provedl, a muže, který měl na jiné fiestě přerazit identifikační údaje shodné se zkorodovanou fiestou. „Svědek se mi ozval sám. Tížilo ho svědomí, když se dozvěděl, kam až přeražení VIN kódu došlo. Že jsem přišel o stanici a o živobytí," říká Hotěk. Ten nechal výpověď svědka notářsky ověřit. Sedmapadesátiletý muž je ochotný znovu vypovídat. „Slyšel jsem, jak případ dopadl. Bál jsem se ale, že budu potrestaný. Když jsem se dozvěděl, že už by byl můj trest promlčený, rozhodl jsem se jednat a přiznal jsem, že jsem VIN na mém autě, které jsem tehdy přivezl z Německa, přerazil," uvedl svědek.

A tady na sebe naráží dotyčný svědek a kraslický autoservis, který od něj fiestu koupil. Do servisu podle Hoťka přišla jistá Marie K., která chtěla provést technickou kontrolu její fiesty. Tam ji měli kvůli špatnému stavu nabídnout jinou fiestu, kterou koupili právě od Hoťkova svědka. Jednoduše na autě přehodili státní poznávací značku, nechali přerazit VIN a s autem zajeli na STK. Když ženě auto přivezli zpět, ta si koupi této fiesty nakonec rozmyslela a požadovala zpět tu původní, se zkorodovanou nápravou. „Stačilo tak přehodit značky zpět a vyměnit tachometr a celý podvod je tu," poukázal Hotěk. Má v ruce zmapovanou celou časovou posloupnost a jednotlivé údaje o obou autech včetně protokolů z STK, kde je podle počtu ujetých kilometrů patrné, že na jeho STK bylo jiné auto.

Marie K. ve výpovědích tvrdí, že to byla právě ona, která s autem na technické byla. Tady však přichází na řadu druhý svědek, který v notářsky ověřené výpovědi uvedl, že byl spolupracovníkem servisu a s autem tam byl právě on. Deníku jednoznačně potvrdil, že STK provedl on. Odmítá naopak, že by servis s autem manipuloval. To ale hodlá Hotěk vyvrátit.

Auto Marie K. dál prodala a za dva měsíce od technické prohlídky v něm ženy havarovaly. Znalecký posudek pak ukázal na havarijní stav zadní nápravy, kvůli kterému neměla být nová technická udělena.
Na vše přišel Hotěk dva roky po nehodě. To když se na STK v Praze objevila fiesta se stejným VIN. Zajel tam tehdejší nový vlastník, který při koupi obdržel jen malý technický průkaz. Když pak chtěl provést novou technickou kontrolu, narazil. Ukázalo se, že auto s tímto VIN kódem je už dávno sešrotované. Vyšetřování policie prokázalo přeražení VIN kódu u podstrčeného auta. Svědek za to zaplatil pokutu ve správním řízení.

Nehody podle Hoťka využila konkurence, která se ho údajně snažila roky zlikvidovat. „Případ vyšetřoval dnes už bývalý policista, jehož syn pracoval u tehdejšího vlastníka na konkurenční STK v Sokolově. Mám za to, že to není náhoda. Na policistu jsem podal trestní oznámení, protože podle mého vůbec nevyšetřoval totožnost daného auta. Chci se proti postupu policie bránit," řekl.

Hotěk se ale zatím nedočkal obnovení procesu, o který žádal. Bude o to podle svých slov dál usilovat. Tím, že mu byla odebrána licence, přišel o miliony korun, které je rozhodnutý po viníkovi údajného podvodu vymáhat. „Firmu jsem sice prodal, ale STK je připravena dál fungovat. Všechno zařízení je připravené," doplnil. Nevyloučil, že se v případě nečinnosti české policie a soudů obrátí s žalobou na evropské soudy v Bruselu.