Bezmála dvě stovky lidí se podepsaly pod petici, ve které žádají nejen opravu, ale i řádnou údržbu silnice vedoucí z Kraslic do Počátek a Kostelní. Její stav byl podle nich v katastrofálním stavu. K petici se odhodlali až poté, co jim krajští silničáři neustále odpovídali, že nejsou na opravu vozovky peníze. Petici dokonce podpořili i hasiči a saniťáci.

„Stav silnice se neustále zhoršoval. V roce 2012 byla plná děr. Ale to, co z ní zbylo v roce 2013, byla katastrofa, nedalo se vyhnout velkým dírám. Byly napříč celou vozovkou," říká jeden z iniciátorů petice Leopold Bernard. Ten dojíždí do Počátek velmi často na svou chalupu. Je zároveň kraslickým zastupitelem, a tak se na něj občané Počátek i sousední Kostelní obraceli, ať s rozbitou vozovkou něco silničáři dělají. Kraslice odeslaly žádost na kraj, jemuž vozovka patří.

Silničáři odpovídali, že o problému vědí, ale nejsou peníze. „V plánu oprav na rok 2014 tato silnice není," napsala Martina Svojtková, správní náměstek krajských silničářů. Opravu silnice urgovala i firma Mezdos, která sanitkami sváží starší lidi z obce. Přidali se i dobrovolní hasiči z Kraslic či Autobusy KV, které do obce zajíždí. Ti všichni si na silnici ničí techniku.

„Já sám jsem musel investovat do čepů a tlumičů, abych prošel technickou kontrolou," říká Bernard. Pozastavil se nad zprávou krajských silničářů, ve které mu sdělili, že nejsou finance, azároveň byla ve zprávě zmínka o tom, že údržbu budou provádět běžnou obalovanou směsí a tryskovou metodou. „Na petici jsme ještě odpověď nedostali, jsou dovolené a kraj si prodloužil lhůtu na odpověď," upřesnil Bernard. Ovšem po odeslání petice se za tři dny objevili silničáři a začali látat největší díry. Ty menší zůstaly, stejně tak jako bílé kameny, které vyčuhují zpod asfaltu, který ve vedrech odtekl.

„Víme, že kraj nemůže vyhovět všem. Ale Počátky sousedí s Chebskem a tam jsou silnice opravené. Chybí ucelená koncepce? Někde musí být zakopaný pes," dodal Bernard. Na závěr chválí silničáře za zimní údržbu, ta je podle něj perfektní. ⋌(roc)