„Přihlásilo se 19 škol a 12 zaměstnavatelů z celého kraje. Přijet by mělo zhruba tisíc školáků, kteří dostanou informace od firem či středních škol," sdělil ředitel Sokolovské ISŠTE Pavel Janus. Výstava se bude konat ve sportovní hale a letos bude s několika změnami. Chybět bude pódium a doprovodný program. „Je to proto, aby se návštěvníci mohli soustředit na bohatou nabídku výstavy," vysvětlil Janus. Další novinkou by měl být Merkur. Známou stavebnici, ze které jde postavit prakticky vše, zná mnoho z nás. Pokud vše dobře dopadne, uvidí i návštěvníci výstavy výtvory z Merkura, které se hýbou, otáčí a nejednoho z nás uchvátí. Stejný název jako stavebnice nese i projekt ISŠTE, který má nastartovat zájem o technické obory.

„Projekt sledoval zlepšení podmínek pro výuku technických oborů, což je pro tento průmyslový region velice klíčové a zásadní," tvrdí Janus. Žákům prý chybí přesnější informace nebo je nemají vůbec. Po základní škole prý někam jdou a vlastně nevědí kam. Výchovní poradci na základních školách dělají, co můžou, ale mnohdy nemají podporu třeba u rodiny. Merkur jim předává informace i praktické zkušenosti. „Každé škole jsme ušili na míru to, co potřebovala," tvrdí Janus. Na výstavu dříve chodívalo jednou tolik žáků. Proč ten pokles? „Informace dnes naleznou na internetu, ale určitě je lepší osobní kontakt se školami, učiteli či studenty. Mohou se jich zeptat, jak například probíhá výuka či praxe. Naše zkušenost je taková, že čím méně informací mají, tím je to pak pro ně větší šok," dodal Janus.

Výstava proběhne ve sportovní hale Sokolov v pátek 25. října od 9 do 17 hodin a v sobotu 26. října od 9 do 14 hodin. Současně s výstavou proběhne Den otevřených dveří Integrované střední školy v Sokolově, kde budou k vidění prostory jedné ze škol, která také nabízí studijní podmínky.