Dobrovolníci ze třetích a čtvrtých ročníků sokolovského gymnázia dokázali ve sbírce Bílá pastelka vybrat v kraji nejvyšší částku. Za pomoc se sbírkou na podporu nevidomých jim do školy přišly poděkovat pracovnice sokolovského TyfloCentra, které sbírku v regionu organizuje.

Sbírky se účastnilo celkem dvacet studentů, kteří v devíti skupinkách vyrazili do ulic s kasičkami a bílými pastelkami, symbolem pomoci nevidomým. „Jsme opravdu moc rádi, že nám gymnazisté každoročně pomáhají. A co víc, podařilo se jim vybrat o víc než tři tisíce více než loni. Což byl současně nejlepší výsledek z celého kraje," chválila dobrovolníky Gertruda Maruščáková ze sokolovského TyfloCentra. To zajišťuje setkávání a pomoc nevidomým a kromě dalších akcí pomáhá právě i s organizací Bílé pastelky. V rámci sbírky studenti dokázali vybrat celkem 14 049 korun.

Nejúspěšnější dvojicí se přitom stali Jaroslav Vaněk a Jonáš Waloschek, kteří vybrali 2 257 korun. Jen o korunu méně získala trojice ve složení Dominika Pirklová, Barbora Naglaková a Markéta Tučková. Třetí příčku s částkou 2 067 korun obsadily Eliška Chánová a Nikola Malášková. „Všem dvojicím jsme nechávali trička s logem Bílé pastelky. Vytvořili jsme pro ně i pamětní listy s poděkováním a pro tři nejúspěšnější skupiny jsme pak připravili také drobnou pozornost," říká Gertruda Maruščáková. „Zasloužili by si všichni podle mého názoru nějaké hodnotnější dárky, sponzory se mi ale bohužel sehnat nepodařilo," krčí Maruščáková rameny. Činnost sokolovského střediska TyfloCentra organizuje z velké části sama, ačkoliv je také slabozraká. Příležitostně jí vypomáhá vnučka Romana Hendrychová.

Drobnou pozornost si vysloužila i profesorka Iva Kloudová, která se s gymnazisty charitě věnuje. „Každý učitel základů společenských věd se může věnovat jedné charitě za rok. Já už tradičně spolupracuji s TyfloCentrem," usmívá se Kloudová. „Je to vždy moc příjemné. Dodnes vzpomínáme na přednášku v aule a vystoupení s vodicím psem," říká profesorka. Studentům se podle ní dobrovolnická činnost hodí i k přijímačkám na vysoké školy.

TyfloCentrum pro ně i letos chystá zážitkové semináře a spolupracovat budou i na adventním koncertě. Ten proběhne v pátek 13. prosince. „Tímto bychom chtěli i veřejnost pozvat do kláštera sv. Antonína Paduánského, kde se koncert bude konat. Začínat se bude v 16:30," dodala Gertruda Maruščáková.
TyfloCentrum provozuje ale také řadu dalších aktivit, včetně simulované střelby, nedávno se účastnilo i módní přehlídky plesových šatů na Plese Elegance pro nevidomé v Ostrově.