Tábor, na který se tři čtvrtiny dětí s nadšením vracejí, a když už odrostou, opouštějí ho s celým slzavým údolím. Tábor na Vránově zkrátka malé i větší táborníky dokáže něčím zaujmout. Zažijí tady denní i noční hry a bojovky, ukázky práce hasičů i policistů nebo projížďku tankem i na koni. Hraví jsou tu navíc i vedoucí a za porušení pravidel neváhají udělit si navzájem zábavné tresty. Není tak výjimkou, že se třeba i hlavní vedoucí musí na den stát havajskou tanečnicí.

„No jo, no. Plním teď trest," zabručí na uvítanou právě hlavní vedoucí Radek Kapr pod mým užaslým pohledem na růžovou sukni z třásní a podprsenku z kokosů. „Vedoucí se snaží jeden druhého nachytat, když třeba odloží šátek, který musí neustále povinně nosit uvázaný. Trest se pak losuje kostkou – kromě havajské tanečnice je možností ještě plavec s rukávky a koupací čepicí, vikinská helma nebo kačer Karel, přivázaný na záda," směje se Kapr, zatímco děti ani nedutají a sledují policejní ukázku. „Dnes dorazili dětem předvést služební výcvik psovodi ze Sokolova. Vysvětlili jim, jak dlouho výcvik služebního psa trvá i jak probíhá. V praxi pak mohly děti vidět základní povely, zadržení pachatele a pejsky si mohly i pohladit nebo si vyzkoušet oblek figuranta," ujala se slova vedoucí a provozovatelka areálu Šárka Vránová. „Kromě toho každý rok dorazí hasiči, tentokrát z SDH Habartov. Nejvíc si děti užívají řádění v pěně. Z Karlových Varů k nám letos zavítala preventistka Zdeňka Papežová s celým týmem, který si děti prostřídal na několika stanovištích s různou tematikou," vypráví o náplni tábora.

Jinak tu ale běží také klasická celotáborová hra. O jejím tématu rozhodují děti vždy rok předem. „Vrací se nám sem kolem 70 procent dětí. Na konci tábora dáváme vždy hlasovat o tématu následujícího roku. Pro letošek to vyhrál Madagaskar. Každý oddíl tak má jedno z hlavních zvířat, která se ve filmu vyskytují – máme tedy hrochy, žirafy, zebry, lvy a nezapomněli jsme ani na tučňáky," vysvětluje Vránová. Děti se tak převlékají do kostýmů, vyrábějí si vlajky, vymýšlí pokřiky. Celkem jich je v táboře kolem 120, rozděleny jsou do pěti oddílů. „Na tábor jsem sem jezdil už jako malý. Pamatuju si, že jsme každý den hodně chodili, dneska už toho tolik není. Ale zrovna dneska se vydáváme na výlet do Kraslic," říká další z vedoucích Filip Titlbach. Vedoucího dělá letos poprvé, děti jsou ale podle něj fajn. „Jsou super parta, už před týdnem na diskotéce brečely, že nechtějí domů," dodává. A děvčata z oddílu mu hned dávají za pravdu. „Je to bestovní tábor!" překřikují jedna druhou. „Nejvíc se mi líbí, že i pro nás starší děti dokážou vedoucí vymyslet zábavný program, nikdy se tu nenudíme. Přece jen ty hry pro malý už nás moc neberou. Jsou tady nejlepší lidi, nejlepší vedoucí. Tak moc bych chtěla přijet zase," uzavřela Sára Neumannová.