Šek s rekordní částkou, kterou vynesla aukce těchto lahví, převzal Zdeněk Svěrák, zakladatel a patron Centra Paraple. Nejdražší originální Jabůrkův kousek byl vydražen za 250 000 korun. Každá z vydražených lahví má zcela unikátní design, který symbolizuje jednotlivý milník v historii piva Pilsner Urquell. Lahev získalo deset dražitelů, kteří nabídli nejvyšší cenu. Celkově dražba vynesla o půl milionu korun více než v roce 2016.

„Tak jako někdo sbírá známky, staré mince nebo obrazy, staly se díky nápadu našich přátel z Plzeňského Prazdroje cílem sběratelů originální a krásné pivní lahve. A za vydražené peníze v Parapleti slouží vozíčkářům přístroje v posilovně, váha, sprchový vozík a další pomůcky, které potřebují na své cestě k samostatnosti,“ uvedl Zdeněk Svěrák.

Dražitelé si své lahve převezmou na začátku března přímo v pivovaru Plzeňského Prazdroje, kde si do nich pod vedením staršího obchodního sládka Václava Berky načepují pivo přímo z dřevěného sudu. „Pilsner Urquell touto cestou nejen pomáhá, ale i spojuje lidi v těžké životní situaci s těmi, kteří mají touhu i možnost přispět a zapojit se do prospěšného projektu. Ten jsme uspořádali už pošesté. Velmi mě těší, že projekt je rok od roku úspěšnější a částky rekordní. Nejdražší lahev byla vydražena za 250 000 korun, což je nejdražší litr plzeňského ležáku na světě,“ poznamenal Grant McKenzie, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje.

Výtěžek aukce designových pivních lahví využije Centrum Paraple na nákup terapeutických a sportovních pomůcek, jako je nový motomed, speciální kolo pro vozíčkáře handbike, lyže monoski nebo vozík na tanec. Část získaných finančních prostředků použije na mzdy osobních asistentů, kteří se v Centru Paraple střídají v nepřetržité 24hodinové službě. Pomáhají handicapovaným klientům v průběhu jejich sociálně rehabilitačního pobytu při běžných denních činnostech, jako je osobní hygiena nebo oblékání, a doprovázejí je při všech aktivitách.

„Pohybové a sportovní aktivity patří dlouhodobě k základním pilířům terapeutické práce s našimi klienty. Vědomí, že mohou sami nebo s minimální dopomocí opět lyžovat nebo vyrazit s přáteli na kole, výrazně zvyšuje kvalitu jejich života. V tomto ohledu je nezastupitelná součinnost multidisciplinárního týmu a Centrum Paraple může tento typ služeb nabízet právě díky dlouhodobé podpoře štědrých dárců,“ zdůvodnil využití získaných peněz ředitel Centra Paraple David Lukeš.

Marek Eben
Cenu města a čestné občanství získává...?