ANO trvá na tom, abyste opustil od vyjasnění vašeho obvinění v kauze ROP Severozápad funkci starosty Chebu. Považujete jejich požadavek za adekvátní?

Jedná se o politický požadavek hnutí ANO založený na jejich vlastním etickém kodexu, který počítá s presumpcí viny. Obvinění je ve standardní demokratické zemi již velice závažný právní akt, což bohužel nemohu tvrdit o naší zemi, kde se až příliš často mění v nástroj politického a především obchodního boje. Zproštění obvinění, případně naprosté osvobození tak, jak vidíme v posledních dnech, ukazuje na naprosté nedostatky v právním systému a zneužívání principů obvinění ze strany represivních orgánů státu.

Uvažoval jste někdy vy sám, že funkci starosty kvůli dotační kauze opustíte?

Osobně jsem neuvažoval o odstoupení z funkce starosty. Vzhledem k tomu, že se skutky měly odehrát před osmi lety, a to jsem ani nebyl starostou, tak to nepovažuji za vhodné. I v médiích tak probíraná škoda, spáchaná na EU je naprosto nesmyslná. Vždyť jen v Chebu se toho postavilo mnoho. Namátkou zmíním Dopravní terminál, pěší zóna, Levý břeh Ohře, Retromuseum, G4 Špýchar, nová budova Integrované střední školy, depozitář chebského muzea, vnitroblok Krátká, městské sady, zahrady v mateřských školách, cyklostezka směrem na Nebanice, hřiště 2. ZŠ, dopravní hřiště na Skalce a asi nevzpomenu na všechno. Osobně jsem spíše hrdý, že se nám podařilo dotační titul znovu nastartovat, proplatit dlužné peníze a realizovat nové projekty.

Pokud by vaše odvolání zastupitelstvo odsouhlasilo, co byste dělal, jaké profesi byste se věnoval?

Práce starosty mne velice baví, ale původem jsem železničář a v srdci jsem jím i zůstal. Rád bych se jednou věnoval dopravě, ale život může přinést různé změny.

Jak posuzujete váš případ v kontextu s případem starosty Aše, který je dokonce obžalován a souzen. Přesto vykonává funkci starosty i nadále a je dokonce členem vedení kraje a nikdo jeho odstoupení nepožaduje.

Měl jsem možnost poznat pana starostu Blažka jako velice schopného, pracovitého a čestného člověka. Na základě toho bych nikdy nechtěl, aby odstupoval z funkcí. Jak se na to dívají ve straně ANO, je spíše otázka na ně. Já postoji ANO nerozumím.

Chebské hnutí ANO si ale stojí za svým a na mimořádném zastupitelstvu budou hlasovat pro odvolání současného starosty Petra Navrátila. Vadí jim, že ani po sdělení obvinění starosta neodstoupil dobrovolně, a dává tak současné opozici záminku, aby mohla na koalici neustále útočit a zpomalovat ji tak v práci.

„Chceme pokračovat v rozdělané práci se stávajícími partnery. Jsme ale přesvědčení, že v politice platí presumpce viny a že obviněný starosta zbytečně zpomaluje práci celé rady a vlastně i zastupitelstva," říká Daniela Seifertová, předsedkyně Místní organizace ANO v Chebu.