„Podezření, že v objektu byl člověk, zatím nemůžeme ani potvrdit, ani vyloučit,“ řekl velitel zásahu Jan Doubrava. „Děláme všechno proto, abychom zjistili, zda opravdu někoho trosky nezasypaly,“ podotkl. Hasiči do poškozeného objektu kvůli své bezpečnosti ale prozatím nemohou. Nad zasahujícími hasiči totiž padaly půltunové kusy zdiva, které se neustále uvolňují z nezajištěných konstrukcí. „Pátrací týmy se v pondělí v brzkých ranních hodinách stáhly a dokud se to těžkou technikou nezajistí, nemůžeme tam zasahující vpustit,“ uvedl operační důstojník Oldřich Volf.

Kavkaz je opuštěný šestadvacet let.Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Tomu, že v objektu, který se nevyužívá šestadvacet let, může být zasypán člověk, nasvědčuje několik faktorů. V budově jsou pohybová čidla, která upozornila pracovníka bezpečnostní služby na možný pohyb. „Ostraha po příjezdu na místo údajně zaslechla hlasy. A v té chvíli se strop zřítil,“ řekl Leo Novobilský, generální ředitel Léčebných Lázní Mariánské Lázně. Právě této společnosti Kavkaz patří. Hasiči použili metody, jak zjistit, jestli pod sutinami skutečně někdo je.

„Jedna z nich je průzkum štěrbinovými kamerami, který prováděli kolegové z týmu specializovaného na vyhledávání zavalených osob. Kamerový průzkum nic neukázal, ale trosky jsou tak komplikované, že jsme to ani neočekávali. Druhá metoda je využití sonaru, kdy se poslouchají odezvy, které by zavalený mohl vydávat. Tato metoda ani nepotvrdila, ani nevyloučila přítomnost člověka. Třetí metoda je využití sutinových psů,“ popsal zásah Volf.

Kavkaz je opuštěný šestadvacet let.Zdroj: HZS Karlovarského kraje

A právě čtyři z pěti psů označili místa, kde by se mohl nacházet člověk. „Proto musíme postupovat tak, jakoby uvnitř byl člověk. Nevíme, jestli žije nebo nežije. Dokud neprohlídneme objekt a neodklidí se poslední trosky, budeme provádět záchranné práce. To může s ohledem na komplikovaný stav budovy a množství trosek trvat několik dní,“ dodal Volf.

Nyní se musí zajistit odklizení části trosek tak, aby se hasiči mohli dostat do místa, které označili psi. Pomoci mohou i občané. Policisté totiž v současné době nemají nahlášenou žádnou pohřešovanou osobu. Záchranářům by proto velice pomohlo, kdyby lidé, kteří někoho postrádají, a to zejména od nedělního odpoledne, kontaktovali policii.

V Pramenech se uskutečnily mimořádné volby.
Volby v nejzadluženější obci vyhrálo současné vedení