V sokolovských chráněných dílnách KRUFIN se na prezidentskou návštěvu chystají svědomitě, nervozita tu ale chybí. Zaměstnanci se na hlavu státu těší. Při úterní návštěvě Miloše Zemana čeká prohlídka prodejny, veškerých dílen i oběd o čtyřech chodech od místních kuchařů. Státní návštěva by z KRUFINU rozhodně neměla odejít s prázdnou, čím ji ale vedení a zaměstnanci firmy obdarují, zatím zůstává tajemstvím.

Přípravou na důležitou návštěvu tráví Alena Krupová již týden více než dvě hodiny denně. „Je to dost náročné, protože se zároveň samozřejmě musím věnovat i své běžné práci. Vše vyvrcholí v pondělí, kdy odpoledne po uzavření jídelny začneme s přípravou slavnostní tabule," vysvětluje Alena Krupová. V KRUFINU by měl prezident strávit zhruba dvě hodiny.

„Jako první zavítá do vzorkovny velkoobchodu. Tam proběhne slavnostní uvítání a představení našich výrobků. Následovat bude návštěva dílen včetně diskuze se zaměstnanci," prozradil Julius Krupa. Hlavu státu provede firmou osobně. Zaměstnanci dostali za úkol připravit si pro pana prezidenta otázky. „Samozřejmě ne každý na to je, většina se ale těší. Je to pro ně zase něco nového, takové zajímavé zpestření," říká vedoucí provozu Marie Sobotková. Chráněné dílny KRUFIN zaměstnávají především zdravotně znevýhodněné občany. Zaměřují se na kompletaci kosmetických obalů. „Za rok 2013 prošlo rukama zaměstnanců na 600 různých druhů výrobků," uvedla Sobotková.

Posledním a vrcholným bodem prezidentské návštěvy bude pracovní oběd se zástupci zdravotnictví a sociálních služeb a řediteli těchto organizací, čtyřchodové menu, podávané ve slavnostně upravené místní jídelně. „Kuchyň a vaření kompletně zajišťují také naši zaměstnanci, na což jsme obzvlášť hrdí. Jinak to nebude ani při návštěvě hlavy státu," tvrdí Julius Krupa. Vařením pro prezidenta je mimo jiné pověřen kuchař Miroslav Hausman. „Moc se těším. Nervózní moc nejsem, jídlo panu prezidentovi určitě bude chutnat. Naopak z toho mám moc dobrý pocit, je to pro mě nová, zajímavá zkušenost," říká Hausman. „Budu se ale určitě snažit víc než normálně. Nejlepší je podle mého názoru hlavní chod, tedy kuřecí kapsa plněná prosciuttem a listovým špenátem se šťouchaným bramborem. To je opravdová bomba," slibuje kuchař.

Jako předkrm se bude v KRUFINU podávat grilovaný camembert na bylinkovém toastu s brusinkami, následovat má slepičí vývar s masem a domácími nudlemi. Jako dezert se bude servírovat jablečný štrúdl s ořechy a karamelem. „Prezidentské kanceláři jsme nabízeli tři varianty menu. Tu uvedenou si tedy zvolili sami," vysvětlila Alena Krupová. Pro státníka bude Miroslav Hausman vařit poprvé. „Dostal jsem od zaměstnavatelů i krásný nový kuchařský rondon. A čepici, samozřejmě," směje se kuchař. Obsluhu zajistí Hotelová škola Mariánské Lázně.