Potvrzuje to i případ jednoho mladíka z Karlovarska, který se patrně nechal inspirovat pověrou o černé kočce přes cestu a následné smůle.

„Pojišťovně totiž nahlásil autonehodu, kterou zavinilo právě toto magické a pověrami opředené zvíře. Při podvečerní cestě ze zaměstnání mu černá kočka nečekaně vběhla pod kola jeho automobilu. Mladý muž se lekl, strhl volant a kolem vjel do propadlé kanálové vpusti," popisuje případ mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková.

Následkem nárazu došlo k poškození nejen kola, ale také tlumiče a nápravy. Náraz byl tak silný, že došlo i k prasknutí čelního skla. Zkrátka černá kočka přes cestu opravdu znamená smůlu, v tomto případě za několik desítek tisíc korun. Jenže…

„Pracovníkům pojišťovny se zdála výpověď řidiče podezřelá. Na nehodu se tedy podívali blíže. Po prohlídce místa nehody a analýze nehodového děje ve speciálním programu učinili závěr, že k nehodě nemohlo popsaným způsobem dojít. To potvrdil i soudní znalec," poznamenala Buriánková.

Při konfrontaci se zjištěnými skutečnostmi se mladý řidič přiznal, že si autonehodu vymyslel. Automobil si totiž vypůjčil od svého otce a chtěl kamarádům ukázat, co ta „jejich kára umí".

„Jeho rychlá jízda na poli plném hlubokých výmolů si samozřejmě vybrala svou daň v podobě poškození vozu. A aby nemusel doma přiznat svou hloupost, vymyslel si pohádku o černé kočce," dodala mluvčí.

V prvním pololetí letošního roku odhalili detektivové České pojišťovny v České republice pojistné podvody za 282,4 milionu korun. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku se jedná o nárůst ve výši více než 18 milionů korun.

Důvodem dlouhodobého nárůstu odhalené podvodné činnosti je nejen reálný nárůst pokusů o pojistné podvody, ale také stále častější využívání nejmodernějších technologií a efektivnější vyšetřovací metody detektivů České pojišťovny, kteří patří ve svém oboru k naprosté špičce.

V uplynulém pololetí zaznamenala Česká pojišťovna nárůst objemu odhalených pojistných podvodů v šesti ze čtrnácti krajů naší republiky. Největší nárůst byl zaznamenán v Praze (+15,4 milionu korun ve srovnání s prvním pololetím minulého roku) a v Libereckém kraji (+3,5 milionu korun). Největším meziročním poklesem odhalené podvodné činnosti se pak mohou pochlubit na Vysočině (-1,7 milionu korun) a ve Středočeském kraji (-1,4 milionu korun).

„Lidé si pod pojmem pojistný podvod nejčastěji představí fingovanou autonehodu či úmyslně zapálený dům. Realita je však jiná," upozorňuje Michael Maierl, ředitel Útvaru vyšetřování a interní bezpečnosti České pojišťovny.

„Pouze malé procento pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem. Nejčastěji dochází k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo," dodává Michael Maierl.

Lidé si však v těchto případech neuvědomují, že se tím dopouští trestného činu, a to pokusu o pojistný podvod.