Lidí žijících v tomto regionu opět ubylo. Počátkem ledna měl kraj 296 749 obyvatel, na konci června jich bylo už o 750 méně, tedy 295 999.

Podle statistiků má pokles obyvatel kraje, který pokračuje už několik let, příčinu především v záporném migračním přírůstku obyvatel způsobeném převahou vystěhovaných nad přistěhovalými. A negativní vývoj ovlivňuje rovněž záporný přirozený přírůstek obyvatel. Laicky řečeno, počet zemřelých převažuje nad počtem narozených.

Nejvyšší pokles počtu osob byl podle informací Českého statistického úřadu zaznamenán v okrese Karlovy Vary, kde v prvním pololetí ubylo 357 obyvatel. Přesto tady ze všech tří okresů žije stále nejvíce lidí, a to 115 428. Co do poklesu následuje Sokolovsko, kde po pololetním úbytku 228 lidí nadále žije 88 899 obyvatel. K nejmenšímu poklesu počtu obyvatel došlo v období od ledna do konce června na Chebsku, kde se počet obyvatel snížil o 165 na 91 672.

DALŠÍ SLAVNÁ „BALKONOVKA“ vznikla pro 50. ročník Tourfilmu. Tomáš Třeštík vyfotil cestovatele Miroslava Stingla.
Tourfilm slaví půl století


Od 1. ledna do 30. června se na území Karlovarského kraje narodilo 1 396 dětí. Meziročně se ve sledovaném období narodilo o 32 dětí více. Negativní demografický vývoj to ovšem nezachránilo. V regionu totiž zemřelo o 193 osob více než ve stejném období minulého roku, a počet zemřelých tak dosáhl celkem 1 769.

Do Karlovarského kraje se v první polovině roku přistěhovalo 1 483 obyvatel. Z celkového počtu přistěhovalých se 37,9 procenta přistěhovalo z ciziny a zbývajících 62,1 procenta z jiných krajů České republiky. Z Karlovarského kraje se naopak více osob v uvedeném období vystěhovalo, a to 1 854. Do jiných krajů se odstěhovalo 78,4 procenta osob a do ciziny 21,6 procenta.

Podle předběžných údajů statistiků žilo v prvním pololetí letošního roku v České republice 10 588 063 obyvatel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku došlo k nárůstu o 23 197 osob.

Kromě Karlovarského kraje došlo k poklesu obyvatel ještě v krajích Ústeckém, Královéhradeckém, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a v Kraji Vysočina.

Co do poklesu obyvatel byly před Karlovarským krajem ještě kraje Moravskoslezský (- 2528) a Olomoucký (- 796). Počty obyvatel těchto krajů ovšem i přes pokles výrazně přesahují počet obyvatel Karlovarského kraje. Například v Moravskoslezském kraji je to přes 1,2 milionu lidí.

Z bezpečnostní akce Cizinecké policie Karlovarského kraje s názvem Matouš.
FOTO: Devět cizinců si musí zabalit kufry a cestovat domů