Koaliční smlouva obsahuje především programové priority nové koalice, které budou následně rozpracovány v programovém prohlášení rady města. Ta bude mít sedm členů, tedy stejně jako doposud, a jednotliví partneři se dohodli na jejich rozdělení takto: Místo starosty a dvou členů rady získala ODS, křeslo místostarosty a jednoho člena rady patří hnutí ANO 2011, místostarostu a radního bude mít rovněž sdružení Ostrováci.cz

Zástupce ČSSD bude trvalým hostem rady města a bude dostávat všechny materiály ve stejném čase, jako řádný člen rady. Místní sdružení ODS Ostrov rozhodlo, že na post starosty bude nominovat svého předsedu Jana Bureše a na posty radních Dominika Kříže a Petra Nedvěda.

Novinkou bude, že starosta města bude neuvolněný i s ohledem na to, že Jan Bureš bude nadále působit jako člen rady Karlovarského kraje. Místostarostkou by se měl stát lídr kandidátky ANO 2011 Jitka Samáková a členem rady David Hanakovič.

I v tomto případě půjde o neuvolněné funkce. Hnutí Ostrováci.cz bude reprezentovat nový místostarosta Marek Poledníček a členem rady bude také Petr Pavelka.

Vzhledem k tomu, že tento místostarosta bude uvolněný, stane se také statutárním zástupcem starosty.

Se svoláním ustavujícího zastupitelstva se musí počkat, dokud soud nerozhodne o námitce, kterou podal lídr Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj měst a obcí Pavel Čekan.

„Jako účastník řízení jsem měl možnost se seznámit s podáním a myslím, že soud této námitce nevyhoví,“ uvedl Jan Bureš. „Zpochybnit neplatnost volby kandidáta, který se do zastupitelstva nedostal, mi přijde zvláštní, stejně jako požadavek, aby si soud vyžádal, kde se pohyboval mobil tohoto člověka,“ poznamenal Bureš.

A jak si chce poradit s tím, že by měl zvládnout dvě náročné funkce, tedy krajského radního a starosty?

„Starostou jsem byl v Ostrově osm let a od té doby jsem byl stále zastupitelem. Není to tedy pro mě nic nového, co bych se musel dlouho učit a při dobré organizaci práce se to zvládnout dá a týden má přece sedm dnů,“ dodal Bureš.

Komunální volby v Ostrově sice vyhrálo Hnutí za harmonický rozvoj obcí a měst s lídrem Pavlem Čekanem a se ziskem pěti mandátů, ovšem silnější koalici pro jednadvacetičlenné zastupitelstvo, než mají ODS, ANO, Ostrováci.cz a ČSSD vytvořit nedokázalo.

Ilustrační foto
Myslivci ulovili tisíce prasat, divočáků je ale stále mnoho