Zvolený zastupitel Aleš Dittert (Svobodné Prameny) nařkl současnou starostku Michalu Málkovou (Společné Prameny) z masivní a lživé kampaně a střetu zájmů. Podle Málkové je ale za jeho tvrzením fakt, že není schopen přijmout výsledky voleb. „Výsledek voleb poznamenala masivní a lživá kampaň,“ uvedl Dittert. „Ukazuje se tak, že obavy o osud obce spjaté s kontroverzním návrhem dohody s věřitelem jsou zcela opodstatněné. Volební kampaň starostky probíhala v přímé koordinaci s hlavním věřitelem, kdy se rozšiřovaly lživé informace a polopravdy o protikandidátech do zastupitelstva,“ řekl. Starostka se ale brání. „Společné Prameny neiniciovaly žádnou kampaň a tvrzení o koordinaci s věřitelem se nezakládají na pravdě,“ sdělila.

Příčinou svárů, které začaly před několika lety a nyní vlastně jen pokračují, je dohoda s hlavním věřitelem. „Ten nabízí obci snížit dluh na šedesát milionů korun, s roční splátkou jeden milion korun,“ uvedl Aleš Dittert. „Ve výsledku to znamená živoření obce, která bude mít po dobu šedesáti let pouze na základní výdaje.“

Prameny mají šanci začít fungovat jako normální obec

Podle starostky je ale koncepční smlouva jen jakýmsi zastíracím manévrem. „Místo toho, aby využil mandátu a snažil se společně hledat nejrychlejší a nejefektivnější řešení pro obec, opírá se o nevýhodnost koncepční smlouvy s věřitelem, aniž by vstoupil do společného jednání.“ Michala Málková je přesvědčená, že spolupráce celého zastupitelstva je možná. „Převzali jsme obrovskou odpovědnost vyřešit zadluženost obce a prokazatelně jsme dosáhli dnešního výsledku, který konečně umožňuje dosáhnout cíle samostatnosti obce. Uvítáme spolupráci s opozicí, která sama propagovala nutnost stmelit obec a zaměřit se na řešení zásadních problémů obce, pan Dittert mandát na rozdíl od dvou ostatních uskupení získal, má tedy možnost podílet se na chodu obce,“ dodala Michala Málková.

Ilustrační foto
V Pramenech šli znovu k volbám, vyhrály Společné Prameny

Prameny se do potíží dostaly kvůli neúspěšnému projektu stáčírny minerálních vod. Téměř tři roky vedl obec správce. Pětice se našla až v roce 2012, kdy se stala starostkou Michala Málková. Ta svůj post obhájila i v řádných volbách. Problémy začaly před třemi lety. Poprvé se zastupitelstvo rozpadlo v roce 2015. Tehdy opoziční zastupitelé i jejich náhradníci složili mandát kvůli špatné atmosféře v obci. Opozice tvrdila, že pomyslnou poslední kapkou byla výpověď z nájmu pozemku, kterou měl od radnice dostat jeden z obyvatelů. Podle starostky za problémy mezi zastupiteli stál plán dostat do nového územního plánu objekt stáčírny.

 Integrovaná střední škola Cheb - Houslařská škola je nejen v České republice, ale i ve světě pojmem. A dokázala to i na soutěži Nejlepší prezentace škol, kde se stala absolutním vítězem.
Housle z Chebu znají i v Jižní Koreji

A tak šli Pramenští k urnám znovu. Klid zbraní ale nevydržel dlouho. Loni v červnu se zastupitelstvo opět rozpadlo. Podle členů hnutí Svobodné Prameny měla obec uzavřít smlouvu s ruským investorem. To ale členové Svobodných Pramenů považovali za riskantní. K lednovým volbám přišlo téměř 87 procent voličů. Společné Prameny v čele se současnou starostkou získaly čtyři mandáty, Svobodné Prameny s lídrem Alešem Dittertem pak jeden mandát.

Ilustrační foto.
14. ročník Chebského masopustu se odehraje v sobotu 10. února