Rušení nočního klidu, vandalismus nebo například ničení městského majetku tíží město Kraslice. To se tak potýká s nedodržováním vyhlášky o veřejném pořádku, která v nové podobě platí teprve druhým rokem. Radnice však nemá dostatečnou sílu na to, aby nad vyhláškou držela pevnou ruku. V ulicích totiž chybí městská policie. To by se ale mohlo změnit.

Zastupitelům se už příští měsíc objeví na stole návrh na zřízení městské policie v Kraslicích, o kterém se mluví už dlouhé roky. Kvůli nedostatku peněz však z plánů vždy sešlo. Část zastupitelů však mluví o tom, že už v době, kdy se ekonomika města uzdravuje, není na co čekat. „V Kraslicích se mění skladba obyvatelstva, což přináší častější nedodržování vyhlášek. Ze strany nepřizpůsobivých dochází k ničení městského majetku, jako je nové náměstí nebo dětské hřiště. Dalším problémem je rušení nočního klidu," říká radní a zastupitelka Kateřina Stinglová. Ta už v září předloží svým kolegům návrh na zřízení městské policie.

Pokud zřízení městské policie krasličtí zastupitelé schválí, ulice by začali střežit prozatím čtyři strážníci. Počáteční náklady na vybavení služebny se odhadují na zhruba 3,5 milionu korun. Roční provoz na tři miliony. Místostarosta města Otakar Mika jasně řekl, že strážníci by se soustředili hlavně na problémové lokality. „Nechceme však, aby se strážníci stali jakýmisi strašáky a pokutovali za každou maličkost. Soustředili by se na vážné problémy, které město tíží," konstatoval Mika. Mrzí ho podle jeho slov reakce některých obyvatelů, kteří bědují, proč město investuje miliony korun do oprav náměstí nebo dětských hřišť, když je nepřizpůsobiví stejně zničí. „Nemůžeme přeci ale dopustit, aby se slušní lidé přizpůsobovali nepřizpůsobivým. Chceme docílit toho, aby to bylo opačně. K tomu by mohla přispět i městská policie," doplnil.

Radnice registruje řadu stížností na chování nepřizpůsobivých. Například na novém náměstí vandalové vytrhávají nové kamenné kostky a hází je do kašen. Problémy jsou i na novém dětském hřišti vedle kostela v centru, které je otevřené jen několik dní. Časté jsou i krádeže v obchodech nebo verbální i fyzické útoky u herny na sídlišti Sever.