Vánoce na blátě, tedy spíše na suchu. Tak by se daly charakterizovat letošní vánoční svátky. Sníh se totiž neobjevil ani na horách a to je podle meteorologů v našem regionu poměrně nezvyklé. „V tomto tisíciletí jsme rozhodně Vánoce tak chudé na sníh neměli," řekl Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové. Den před Štědrým dnem poslední sníh spláchl déšť. Na Vánoce se pak objevil pouze ranní mráz. „Vedu si podrobné záznamy a obdobné Vánoce bez sněhu jsem našel v devadesátých letech. Později už ale ne. Bylo třeba méně sněhu nebo typické Vánoce na blátě, sníh se ale držel minimálně ve středních polohách," poukázal.

Lidé na Sokolovsku si ale Vánoce bez sněhu zkazit nenechali. „Sníh sice není, to nás ale neodradilo od tradičních vánočních zvyků, jako je pouštění lodiček, lití olova nebo rozkrajování jablíček," řekla Andrea Polášková z Oloví. Počasí se podle meteorologů v nejbližších dnech nezmění. Očekávají se spíše jen mírné sněhové přeháňky.

Současný vývoj počasí tak dělá vrásky na čele vlekařům. V Kraslicích a Stříbrné jsou vleky uzavřeny. V horské Bublavě, která disponuje zasněžovacím systémem, se lyžuje na Středním Bleibergu, Lesní a sedačkové lanovce. Počasí se nicméně podepisuje na návštěvnosti skiareálů v Krušných horách. Vlekaři tak doufají, že začne mrznout, aby mohli znovu spustit sněhová děla, která jsou schopna sjezdovky rychle vysněžit.