Svařák, trdlo, ořechy, palačinky, pečené brambory. To jsou hlavní lákadla pravidelných vánočních trhů, jejichž přípravy v celém kraji v těchto dnech vrcholí. A na co všechno se mohou obyvatelé měst a obcí těšit? Na těch největších v kraji, v Chebu, sází pořadatelé například na prodloužení doby, po kterou si budou moci děti a dospělí zabruslit na náměstí, v Karlových Varech se občané dočkají více vystoupení amatérských souborů. Vánoční trhy vyjdou každý rok na miliony korun.

Po letech experimentů a hledání vhodného místa se zdá, že vánoční trhy v Karlových Varech už nadobro zakotví ve Smetanových sadech, v prostoru mezi Alžbětinými lázněmi a hlavní poštou. Na tomto místě se koná i řada dalších podobných akcí a lidé si na tuto lokalitu pomalu zvykají. Letošní vánoční trhy v krajském městě budou ovšem co do rozpočtu poněkud skromnější. „Počítáme s částkou kolem 1,1 milionu korun. To je zhruba o 400 000 korun méně, než tomu bylo při minulých trzích,“ uvedl náměstek primátora Jiří Klsák.

Město, které je prostřednictvím své organizace KV City Centrum pořadatelem trhů, ušetří především na kulturním programu. Vystupovat budou především místní amatérské soubory. Produkce se pak mají konat jen o víkendech, nikoliv ve všední dny. Co se proti loňským vánočním trhům nezmění, je jejich délka. Trvat budou dokonce více než měsíc s tím, že by měly začít už 1. prosince a skončit 6. ledna 2019. Přesný program vánočních trhů se ještě dolaďuje.

Pořádání trhů v Chebu bude letos stát skoro 6 milionů korun. Na slavnostním zahájení největších vánočních trhů v Chebu, které se uskuteční v sobotu 1. prosince, vystoupí zpěvák skupiny Kabát Josef Vojtek. Během prosince v centru města vystoupí každý víkend další řada zpěváků a zpěvaček. Lidem tu zazpívá například Ilona Csáková, Roman Vojtek nebo Bohuš Matuš. Největší novinkou v Chebu bude to, že děti i dospělí si na kluzišti na náměstí zabruslí až do 1. ledna. Dosud to bylo pouze do Štědrého dne.

„Bruslit se bude až do 1. ledna, takže děti budou moci kluziště využít během celých prázdnin. Nově také budou osvětleny i domy v horní části náměstí, takže se propojí výzdoba z dolní části až k vánočnímu stromu. Obměnou projde rovněž část tržiště, protože některé stánky již dosluhují,“ sdělil manažer Kulturního centra Svoboda Vladimír Keblúšek, který má pořádání trhů na starost.

Zpívající fontána a kolonáda v Mariánských Lázních
Speciální komentované prohlídky zprostředkují i milostná setkání