Historické centrum Chebu se vrátí zpátky do roku 1627, kdy město navštívil vévoda frýdlantský Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna s úmyslem naverbovat nové vojáky do císařské armády. Stane se tak opět během již tradičních dvoudenních slavností, které letos připadly na pátek 25. srpna a sobotu 26. srpna.

V nabitém programu nechybí tradiční lákadla, jako například divácky atraktivní vojenská bitva, která se tentokrát odehraje na náměstí, nebo průvod z hradu do Krajinky. „Snažíme se do akce maximálně zapojit místní skupiny, školy a podobně,“ řekl chebský starosta Antonín Jalovec.

Vyjma vojska, které jezdí spolu s představitelem Albrechta z Valdštejna, se tak představí místní šermíři, děti z dramatického oddělení chebské základní umělecké školy či herci Západočeského divadla v Chebu.

„Letošní největší novinkou je, že centrum slavností bude tentokrát na chebském náměstí, kde vyroste jakási aréna, ve které se budou odehrávat rytířské bitvy,“ popsal program.

Kapela Quo vadis zahrála o víkendu všem obyvatelům obce Pomezí nad Ohří.
OBRAZEM: Pomezí potěšila kapela Quo vadis

Celkově by pak měly být slavnosti bohatší, víc bude také stánků. „Bylo by skvělé, kdyby vzali lidé oslavy za své a přišli v historickém oblečení. Několik málo akcí v rámci slavností je zpoplatněno, lidé v dobových kostýmech však mají vstup zdarma.

Slavnosti přijdou městský rozpočet na milion korun, dalších 100 tisíc korun jde z rozpočtu Západočeského divadla a další část zaplatí sponzoři.

Dnes již proslulé Valdštejnské slavnosti v Chebu měly po mnohaleté pauze obnovenou premiéru v roce 2005.