Stavba třetí etapy, která má propojit zbývající úseky západního obchvatu Sokolova, nabrala zpoždění. Ačkoliv již proběhly všechny přípravné práce, doposud se s vypsáním zadávacího řízení na zhotovitele stavby čekalo na Ministerstvo financí. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný se proto sešel s ministrem financí Andrejem Babišem, aby celou záležitost uspíšil.

„Bez dokončení třetí etapy nemůže být obchvat zcela funkční. První dvě etapy jsou již v realizaci, a proto je potřeba, aby se s dostavbou třetí etapy začalo co nejdříve. Ministr financí Andrej Babiš přislíbil, že vypíše zadávací řízení na zhotovitele stavby do konce července," uvedl hejtman. Ze strany Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje byly již podniknuty veškeré kroky k zahájení stavby, včetně kompletního majetkoprávního vypořádání a zajištění všech potřebných stavebních povolení a územního rozhodnutí.

„Rozpočtové náklady na realizaci třetí etapy činí zhruba 222 milionů korun. Akce má být financována z programu Ministerstva financí, který je zaměřen na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji," upřesnila mluvčí našeho kraje Veronika Severová. Základem stavby je přemostění řeky Svatavy a železniční dráhy Sokolov – Cheb. Vybudováním západního obchvatu vznikne ucelená alternativní trasa ke stávající silniční síti, která odkloní zejména těžkou dopravu z centra Sokolova. Navíc tato trasa přinese i zpřístupnění lokalit v blízkosti bývalých dolů Medard a Libík.

Obchvat kolem Sokolova pozdrželo prověřování zakázek právě Ministerstva financí Andreje Babiše. Po dokončení by se měla zklidnit doprava v centru Sokolova, kde projede až 20 tisíc automobilů za den. „Dokončením obchvatu se uleví také dopravě přes Svatavu. A nejen to. Těší se i majitelé nemovitostí, kterým hyzdí pozemky nevzhledný parovod. Ten by měl být zakopán do země," říká starosta Svatavy Václav Kasl. Zmizet by měla i těžká doprava, která přes městys jezdí na Habartov.

Stavba většinou kopíruje trasu bývalé důlní vlečky. Dobrá zpráva pro řidiče je, že stavba nebude zasahovat do stávající silniční sítě, určitá omezení si vyžádají pouze místa vjezdu a výjezdu ze staveniště.