Ačkoliv v mnoha regionech České republiky začínají být extrémní problémy se suchem a byla tam dokonce vydána opatření k omezení čerpání vody, Karlovarský kraj je na tom zatím relativně dobře. Potvrdila to ředitelka Povodí Ohře závodu v Karlových Varech Petra Fošumpaurová i mluvčí Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Martin Kasal. Že Karlovarsko zatím nespadá do lokalit s mimořádným suchem je patrné i z map, které jsou k dispozici na internetovém portálu intersucho.cz, jenž nabízí výhled až do 19. května. S ohledem na aktuální vývoj, kdy má v nadcházejících dnech panovat ryze letní slunečné počasí, jsou ale i v datech na tomto portálu vidět změny. Zatímco až do 13. května barva Karlovarska neznačí riziko sucha, od 17. května začíná region žloutnout, což nese známky přicházejícího sucha.

"Povodí Horní Ohře, která protéká Karlovarskem, zatím nemá problémy ani s povrchovou ani s podzemní vodou. Proto jsme zatím nevydali žádná opatření, která by se týkala omezení odběru vody. Zatím není důvod, abychom je vydávali," konstatovala ředitelka Povodí Ohře s tím, že v Karlovarském kraji nejsou ani ojedinělé lokality, kde by sucho aktuálně hrozilo.

Ilustrační foto
Ruštině v karlovarských školách zvoní umíráček

I když nedostatek srážek hasiče zatím příliš nezaměstnává, přesto jejich mluvčí Kasal všechny obyvatele varuje před zbytečnou likvidací bioodpadu pálením. "Jsou vhodnější a pochopitelně bezpečnější způsoby likvidace, než je vypalování trávy. Opatrnost je vždy na místě," připomněl Kasal.

Krajští hasiči například o uplynulém víkendu vyjížděli k požáru trávy v Jáchymově, v Chomutovské ulici v Karlových Varech, v Chodově, v Sokolově, a v Chebu hořelo klestí a tráva v lesním porostu. "Poslední dny nejsou až tak dramatické. Mnohem horší byla situace po letošní zimě, kdy najednou přišlo slunečné počasí. To jsme měli za den i několik výjezdů. Tráva bývá v takovém období ještě přimrzlá a je tak náchylnější k vznícení. Navíc na jaře zůstávají zbytky loňské suché trávy, která velmi snadno hoří," poznamenal mluvčí. Dodal, že v Karlovarském kraji zatím nebylo kvůli nedostatku srážek vydáno nikde ani omezení při vstupu do lesů.