Velkou nevoli vyvolal záměr magistrátu, aby lidé při návštěvě oblíbené nedělní burzy platili vstupné deset korun. Až dosud totiž mohli areál navštěvovat zdarma. A u toho zůstane i nadále. Město revokovalo své usnesení a účinnost desetikorunového vstupného od 1. září odsunulo na neurčito.

„Rada města vyhověla požadavku pořadatele každotýdenní nedělní burzy v Karlových Varech, aby bylo odloženo vybírání vstupného na burzu, původně uvažované od začátku září. Pořadatel zatím není na vybírání vstupného technicky připraven,“ uvedl náměstek Tomáš Trtek (ANO).

Podle primátorky Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) je ale kvůli pandemii koronaviru nutné zjistit, kolik lidí burzu vlastně navštěvuje. „Tuto statistiku nemáme a to chceme změnit,“ uvedla primátorka. A zdůraznila, že je potřeba sledovat počet návštěvníků, protože podle současných nařízení by nemělo být v jednom vymezeném prostoru, i když pod širým nebem, více než tisíc osob. „To zahrnuje nejen počet návštěvníků, ale také prodejců a pracovníků pořadatele,“ doplnila primátorka.

Ilustrační foto.
Utržené víko autobusu rozbilo čelní sklo auta

KV City Centrum tak řeší způsob, jakým návštěvníky evidovat a označit. V úvahu podle radních připadají například pásky na zápěstí, které by s touto evidencí počtu lidí pořadatelům pomohly.

Burza, kterou město každou neděli pořádá od 6 do 12 hodin už téměř třicet let, je karlovarským fenoménem.

Před několika lety se přesunula do areálu na Západní ulici a prodejních míst si tam může pronajmout přibližně 150 prodejců různého zboží, od oděvů, potravin, spotřební elektroniky, hraček, knih, DVD až po starožitnosti a jiný sortiment.

Karlovy Vary se snaží areál modernizovat a jako první přišlo na řadu sociální zázemí. Pro návštěvníky jsou na burze k dispozici toalety za poplatek deset korun na osobu. Vjezd do prostoru burzy je povolen pouze prodejcům.