Volební propad KSČM, která krajské volby před čtyřmi lety vyhrála a místo 14 mandátů jich v těch letošních získala pouze šest, tuto stranu deklasuje na čekatele, zda ji někdo do krajské koalice přizve. Jenomže pak by v ní rozhodně nebyla koalice STAN s podporou KOA, TOP09 a KDU-ČSL, která získala pět mandátů. „S komunisty bychom určitě do krajské vlády nešli," zdůraznil lídr Petr Kulhánek (KOA).

Ten ostatně nevyloučil ani model široké koalice, která se podle něj posledního půldruhého roku na hejtmanství osvědčila.

To by ale také mohlo znamenat, že vítězné ANO by skončilo v opozici. Kdybychom zkopírovali krajskou koalici, která do ustavujícího krajského zastupitelstva v kraji stále vládne (ČSSD, STAN+TOP09, ODS, ta letos získala čtyři mandáty, a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst se ziskem tří mandátů), došli bychom k číslu 20, což by na novou koalici nestačilo. Piráti by ale mohli dodat další tři potřebné mandáty, které v letošních krajských volbách získali. Tato třiadvacítka by ale byla velmi těsná. Tři mandáty ale obdržela i Koalice Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura a Strana práv občanů s lídrem Jaroslavem Bradáčem, který byl dříve členem ČSSD. A program této strany zase až tak nekoresponduje s programy stran této možné krajské koalice a sune ji spíše do nereálných výšin.

Lze tedy očekávat, že povolební vyjednávání budou náročná, protože pro ANO je velmi důležitý program a sliby, které voličům dalo, například poloviční doplatek dálniční známky, a Jana Vildumetzová rozhodně není kompromisům nakloněna. Při koaličních vyjednáváních s možnými partnery ale bude muset hnutí ANO slevit.

„My teď připravujeme harmonogram povolebního vyjednávání a chceme postupně jednat se všemi stranami. Chceme především funkční koalici, která bude mít shodu nad volebním programem, což se promítne do koaliční smlouvy a programového prohlášení," vysvětlila Jana Vildumetzová. Při vyjednávání bude ANO oslovovat strany podle jejich volebního výsledku. První tak na řadu přijde sociální demokracie, která skončila ve volbách na druhém místě.

SMUTNÁ KSČM

Ve volebním štábu KSČM zavládlo po součtu všech hlasů zklamání. Straně se nepodařilo obhájit vítězství z minulých voleb. Zatímco před čtyřmi roky ji volilo 22,98 procenta voličů, letos to bylo jen 11,50 procenta, skončila třetí. Je to zatím nejhorší výsledek komunistů od vzniku krajů.

Podle lídryně KSČM Evy Valjentové se do výsledku voleb promítlo více vlivů. Na jedné straně to určitě byla nižší účast voličů. „Samozřejmě velmi významně se na tom podílelo i nové hnutí ANO, které nejenom nám, ale i ostatním subjektům odebralo voliče," uvedla Eva Valjentová. Komunistická strana měla vždy stabilní základnu voličů, kteří pravidelně chodili k volbám. „Já si myslím, že pořád máme stabilní základnu voličů, kteří přišli. Nicméně určité procento tvoří stále nerozhodnutí voliči," potvrdila. „A v dnešní době, kdy se objevilo hnutí ANO, které je, podle mého, směřováno doprava, oslovuje i velké spektrum těch nerozhodnutých levicových voličů."

Komunisté teď budou čekat, jak se zachová vítěz voleb, koho osloví k vyjednávání a jestli bude možné najít nějaké průsečíky volebních programů. „To znamená tak, abychom byli schopní v rámci takové případné spolupráce uplatnit i svoje určité priority z volebního programu. Je to samozřejmě o jednání a o strategii vítězného hnutí ANO," potvrdila.

V uplynulém období byla KSČM ve vedení kraje. Koalice se však po dvou letech rozpadla. „Je to pro nás signál v tom, že opravdu od začátku musí být pevně nastavené mantinely, které by se v průběhu volebního období neměly měnit," poznamenala Eva Valjentová s tím, že si uvědomuje, že v dnešní době to bude o to obtížnější, že se shoda bude muset hledat minimálně mezi třemi uskupeními nebo politickými stranami.

Lídryně ani nevylučuje možnost, že by strana byla v opozici. „Na základě těchto výsledků můžeme reálně uvažovat, že budeme v opozici. My z pozice opozice umíme pracovat, myslím, že jsme už prokázali, že s tím nemáme problém," potvrdila. Jak uvedla, neznamená to, že strana se a priori staví negativně ke všemu, co vládní koalice dělá. „Ke každé záležitosti, co spadá do rozhodování zastupitelstva, se stavíme věcně a pragmaticky. Pokud to slouží k rozvoji a prospěchu kraje a jeho obyvatel, nemáme problém takové věci podpořit," řekla Valjentová.

KSČM nemá problém ani s tím, jít do případné koalice s ČSSD. „Přes tu roztržku před dvěma lety se sociální demokracií jsme si některé věci vyjasnili. Máme spoustu společných nebo podobných věcí v rámci volebních programů, jsme levicové strany, v rámci dojednávání jsme schopní najít případné průsečíky volebních programů," zhodnotila situaci Eva Valjentová.

NEJTĚŽŠÍ PROHRY

Z krajského zastupitelstva nečekaně vypadla ALTERNATIVA a chybět bude i Volba pro Karlovarský kraj (VOK), hnutí, nováček letošních krajských voleb.

ALTERNATIVA ztratila všechny čtyři mandáty, a lídr Jiří Kotek tak bude v krajském zastupitelstvu roky chybět. Získala jen 2,80 procenta hlasů. A co na tuto prohru Jiří Kotek říká? „Předně srdečné poděkování skalním voličům. Každého jednoho hlasu si v dnešní složité době velmi vážím. Obzvláštní dík patří osobnostem, které kandidovaly. Nicméně podtrženo sečteno, veřejná poptávka po protikorupční aktivitě vyčpěla, stejně jako pozitivní reálná programová nabídka ALTERNATIVY a jejích osobností. Zaujaly koblihy xenofobie, hloupá hesla a sliby, které ovšem se zákonnými kompetencemi krajů nemají vůbec nic společného. Devadesát procent veřejnosti neví o samosprávě krajů rozhodné věci, sedmdesát procent volby ignoruje, v podstatě sedm procent občanů dalo firemní Babišově antipolitice křídla a k tomu celkový volební výsledek. To jsou skvělá východiska pro další oklešťování svobod a pro cestu zpět do východních struktur. Těch se účastnit nebudeme. ALTERNATIVU i mne samotného čeká neveselá sebereflexe a zamyšlení nad možnostmi do dalších dnů i let," zanalyzoval výsledky Jiří Kotek.

Na vládě v kraji se nebude podílet ani Volba pro Karlovarský kraj (VOK). Hnutí, za něž kandidoval i exhejtman Josef Novotný, získalo 3,58 procenta hlasů. Lídryně Hana Zemanová uvedla, že VOKu se sice nesplnilo očekávání, ale členové rozhodně nejsou z výsledku zdrceni. „Zaznamenali jsme několik dílčích úspěchů v podobě vítězství nebo výborného umístění v obcích, jako jsou Kraslice, Abertamy, Pernink, Prameny, Bublava, Potůčky, Dasnice, a já se musím přiznat, že velkou radost mám z výsledku v Karlových Varech, dostala jsem hodně preferenčních hlasů a to mě jen utvrdilo v tom, že práce, kterou jsme v rámci kampaně odvedli, nebyla zbytečná. Já osobně proto děkuji všem Karlovarákům, jejich podpora pro mě znamená hodně. Ale velké díky patří i všem ostatním voličům a podporovatelům. Je pravdou, že jsme kampani věnovali maximální úsilí a byli jsme vidět, ale na celostátní a zavedené politické subjekty to holt nestačilo. Ukázalo se, že výsledky voleb v našem kraji kopírují celorepublikovou náladu obyvatel, což je možná škoda, ale za celou posádku hnutí VOK mohu říci, že nám výsledky vítr z plachet nevzaly, my budeme plout dál a věřím, že příště k té pevnině připlujeme, protože již teď je na obzoru," vysvětlila Hana Zemanová